Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

söndag 29 april 2007

Snäckor och hästar - Normandie

Fick för mig att göra något av mina snäckor och sand från Trouville. Jag och Lily var där för några år sedan och vi tillbringade den mesta av tiden med att samla snäckor på stranden. Vi var helt fascinerade av ebb och flod; stranden blev säkert minst hundra meter bredare vid ebb. Så naturligtvis fanns det gott om snäckor, eller snarare kammusslor (tror jag).

Jag lade ut sanden (som har en speciell färg vid nordfranska kusten, den är mycket gulare än vad vi är vana vid) i ett stort zinkfat. Förhoppningsvis kommer fatet att bli mindre blankt nu när det står utomhus.

Detta fick mig förstås att tänka på Trouville och jag fick lust att skriva om Normandie. Reseminnen kan vara tråkiga att läsa, men vem vet? Kanske någon planerar en liten tripp till dit och vill ha några tips?

Året efter jag hade varit i Trouville, besökte jag och mannen Deauville. Deauville ligger tvärs över floden från Trouville och städerna förbinds med en bro. Medan Trouville mer är folkligt charmigt, är Deauville mer chict och stramt. Jag gillar båda städerna, det var kul att de hade så olika karaktärer. Gott åt man i alla fall var man än var. Jag hade bestämt mig för att äta så mycket fisk som möjligt eftersom man verkligen kan tillaga det i Normandie. Och det ångrar jag inte...


Ebb vid Trouville

Två tavlor som Monet gjort på stranden i Trouville. Mycket att den här gamla badortskänslan finns kvar. Dock inga damer med turnyr...


I Deauville bodde vi på ett hotell som såg ut som ett typiskt normandiskt korsvirkeshus. Från vår pyttelilla balkong såg vi ut över kullarna som omger staden och rakt ner i en gammaldags köksträdgård där det äldre franska paret gick omkring och pysslade. Monsieur och Madame hade även höns, så varje morgon vaknade vi av att tuppen gol. Supermysigt!

Dessutom låg hotellet bredvid den kända galoppbanan och i huset intill fanns häststallar. Så till ljudet av hönsen kom även klapprandet av hästhovar på kullersten och glada gnägg. Man kunde tro man vaknade upp mitt ute på landet!

Längs med stranden i Deauville fanns det många badstolar och badhytter att hyra. Men det livet lockade oss inte alls. Däremot strosade vi omkring på de små gatorna och tittade i affärer. Här fanns en hel del i shabby chic men även i den nautiska stilen.

Vyer från Deauville


Från Deauville fortsatte vi till Cabourg och tog in på hotellet där Marcel Proust brukade bo. Cabourg var en söt liten stad där allt handlade om strandpromenaden och Grand Hotel. Vi åt världens lyxigaste frukostbuffé medan vi hade en vacker utsikt ut över stranden. Dessutom brukade man träna galopp- och travhästar ute på sanddynerna på morgonen, vilket inte drog ner stämningen.

Hästträning på stranden

Förutom snäckor och hästar, förknippar jag min Normandievisit med cider, calvados, äppelodlingar, kossor och camembert. Jag vill gärna återvända för att utforska det vackra kuperade landskapet och inte tillbringa hela tiden vid kusten.

Typiska normandiehus
Inga av fotona är mina förutom det första. Alla är nerladdade från nätet.

13 kommentarer:

Anna sa...

Så härligt det låter, jag gillar verkligen dina resminnen, det var underbara bilder. Den sista på de typiska husen fick mig att bestämma att: Dit ska jag en dag.

Nu är det sängen som gäller.

Ha en härlig start på den nya veckan. Det är första dagen på resten av vårt liv :) trots att det är måndag.

Lotten sa...

Det ser helt underbart ut! Jag har aldrig varit där.... men skall nog skrivas upp på min "go-see"-lista!

Poppins sa...

Anna och Lotten: Normandie är absolut värt ett besök! Vi åkte lite off-season, första gången i slutet av september, andra gången i mitten av maj. Det var nog bra för det kan säkert vara olidligt mycket folk mitt på sommaren. Alla parisare åker ju dit på sin semester...

Anna sa...

Det låter ju helt ljuvligt:) Skulle gärna besöka Frankrike och utforska små byar och städer. Har varit i Paris, men det är inte alls samma sak!
Bilderna är underbara!

Ha en trevlig valborg!
:)Anna

Lily of the valley sa...

Va fint det blev med sanden och snäckorna! Åhhh! Vad jag längtar tillbaka till Trouville och Normandie. Vill utforska det mer, även andra delar av Frankrike bl a Provence!
Ha en trevlig Valborg!
Kram
Lily

Pernilla sa...

Åh, Normandie är mitt önskeresmål, har länge velat resa dit. Brukar titta på hus och hyra och så. Tack för dina fina rese-tips också!

Birgitta sa...

Vad trevligt att på detta sätt upptäcka nya orter och ev resmål. Det är alltid kul få veta mer om ställen som inte är så semesterkända. Vackra bilder skapar också längtan. Ha det så bra i valborg!

Kattfot sa...

Åh så mysig blogg :-) Vilket härligt resminne! Mmm Normadie låter ju som en riktig liten dröm...

Eva Agnes sa...

Jag får sådan lust att åka till Frankrike när jag ser dina bilder och vad du berättar. Verkar ha varit en upplevelse.
Sedan en av mina favoritförfattare flyttat dit (Bodil Malmsten) skulle jag gärna ta mig en titt på det landet.
Ja, så konstig jag har blivit på mitt foto... hi hi
Kram Blommornas riddare

Viktoria sa...

Dit skulle jag gärna åka!Reseminnen är inte tråkiga att läsa. Det ser så fint ut på bilderna och det låter så mysigt.

Signes vind sa...

Vilket fint resereportage! Jag flyger inte men får drömma om att bila till Frankrike någon gång. Trevlig Valborg/ Lotta

Signe sa...

Vilka underbara bilder! Det såg härligt ut där! Ha en trevlig kväll! :)

Anonym sa...

Hej! Va härligt att hitta din sida . Jag planerar att åka till ANTINGEN Deuville eller Trouville tre dagar i Augusti och undrar så vilken av städerna jag ska välja. Din beskrivning av hotellet i Deauville lät ju helt underbart. Kommer du ihåg vad hotellet hette och vilket rum ni hade med den lilla balkongen? Å andra sidan gillar jag det pittoreska lite mer.
Vore så tacksam för svar.
Vänliga hälsningar
Lotta Ramel