Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

söndag 13 maj 2007

Köpenhamn och André Derain

Lördag och dåligt väder utlovades. Men vi tog chansen att ändå åka över bron till Köpenhamn. Anledningen var främst utställningen med André Derain på Statens Museum for Kunst och detta var sista helgen den visades.

Så vi åkte iväg med två av våra kompisar och vilken tur att vi gjorde det! Vädret blev bra och vi hade en mycket trevlig dag i storstaden. Men tror ni inte att jag åkte utan min kamera! Så alla bilder jag visar, har jag hittat på nätet.

Första stopp var Juuls vinhandel på Fredriksberg för herrarna skulle köpa maltwhisky. Eftersom det finns ungefär 500 sorter att välja på i deras källare, besökte vi tjejer småaffärerna runt om i stället. Inga fynd, men vi såg många roliga skor.

När whiskyn var inköpt (tydligen betydligt billigare än i Sverige - vad vet jag, får lita på mannen...), körde vi vidare in mot stan och hittade en parkering bakom Botaniska trädgården. Därför blev det en liten promenad rakt igenom denna härliga park. Om ni inte har varit där, kan jag rekommendera ett besök. Vid ingången finns också en liten butik, se bilden. Men det som fångar ens blick är det stora växthuset, Palmehuset. En fantastisk kreation i vitt järn och glas med tropiska växter. Varning utfärdas för imma på glasögonen! :)

En promenad på Ströget och en lunch på Kultorvet hanns med. Vi hamnade på en italiensk restaurang och åt god pasta. Vädret var så pass fint att vi kunde sitta utomhus men lite kallt var det. Servitören kom med filtar till oss.

Efter lunchen hamnade vi på Illums stora varuhus och här gjorde min kompis ett riktigt fynd: en grön väska från Lacoste, Chantaco, nedsatt med 70%! Helt plötsligt överkomlig i pris, men hon tvekade. Jag varnade henne: Om inte du slår till, köper jag den och då kommer du att reta dig varje gång du ser den!

Hittade en bild på väskan också! Men tänk den i lindblomsgrönt i stället! Jag vill fortfarande ha den.

Så alla kom hem med sina fynd - utom jag som kom tomhänt! Men jag var upprymd och fylld av intryck ändå...

... för nu var det äntligen dags för konst. André Derain (1880-1954) var en av förgrundsgestalterna inom konstgruppen Fauvisterna (d v s vilddjuren). Namnet fick de som ett öknamn av en oförstående konstkritiker. För fauvismen är färgen det viktigaste uttrycksmedlet och en utveckling av impressionismen. En annan känd konstnär inom fauvismen är Henri Matisse (hans tidigare verk). Här intill har Derain gjort ett porträtt av Matisse omkring 1905.

Tyvärr lämnade Derain fauvismen ganska tidigt och slog in på andra spår och, tycker jag, blev tråkig. Därför var halva utställningen helt underbar och halva urtråkig. Men visar upp några av de vackra tavlorna här nedan.

London Bridge 1906

Flodpråmar på Seine 1903

6 kommentarer:

Tilde sa...

Du är lycklig du som bara kan åka över bron!Så härligt,kul att du är så konstintresserad.

art[e]fact sa...

Tänk att ha så nära till kontinenten! ;)

Ha en bra kväll!

Birgitta sa...

Kul att du varit på samma utställning som jag var i mitten av mars. Jag tycker att Derain var så ojämn, men hans kvinnoporträtt tycker jag om. Köpenhamn är underbart, jag är där 3-4 gånger om året. Och Botaniska har jag fotat ett flertal gånger. Lyckos dej som bor så nära.Ha det bra.

Signes vind sa...

Åh vad gärna jag skulle vilja ha varit med på er resa - låter så mysigt!! Snällt av dig att inte sno din väninnas väska - vet inte om jag haft karaktär till att inte göra det , jättesnygg var den i alla fall å säkert ursnygg i grönt!!

Lusthuset sa...

Så trevligt det låter med er tur till Köpenhamn. Riktig liten minisemester. Fantastiskt att ha en så stor stad så nära, synd att man inte utnyttjar det mer än man gör (inte jag i alla fall, tyvärr). Låter i varje fall som ni hde en heldag. Skall tänka på det med Botaniska trädgården. Konstmuseét låter också intressant.

Lella sa...

Härliga målningar!!!!
Och vilken härlig dag ni hade, blir lite avis på närheten till Köpenham :o).