Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

fredag 13 juli 2007

Hansastaden

Tänk att man sätter sig i bilen och kör iväg. Inom mindre än en timme är man i en tysk hansastad och promenerar omkring och beundrar de vackra husen. Om man vill kan man sätta sig och ta en öl vid torget och titta på turister. Sedan kör man hem och det hela tar inte mer än ett par timmar...

En sådan utflykt gjorde vi idag...

Nej, nu luras jag igen.

Den här "staden" heter Jakriborg och är helt nybyggd och ligger mitt på slätten mellan Malmö och Lund.

Hela bostadsområdet är uppbyggt för att likna en medeltida stad. Här finns höga gavelhus och mindre gathus.

Det finns ett torg med affärer och restaurang. Några steg från torget finns små gator och gränder som inbjuder till upptäcktsfärd.


Flera arkitekter har retat sig på att man låtit bygga ett helt nytt bostadsområde i gammal traditionell stil. Men många vill bo här och det är kö för att få tag på en lägenhet.

Och jag förstår varför. Det är charmigt och inget hus är riktigt likt det andra. Jag hade inte haft något emot att bo i en sådan miljö.


Debatten kring Jakriborg är väldigt intressant eftersom det handlar om arkitektens vision kontra de boendes trivsel. Själv beundrar jag de arkitekter som kan kombinera dessa två kriterier och skapa både trivsam och intressant arkitektur. Och Jakriborg är ett bra exempel på det eftersom arkitekturen och samhällsplaneringen är inte enahanda utan man man har verkligen tänkt efter hur det ska se ut.

Av en slump köpte mannen min en intressant bok idag som handlar om just detta: Alain de Botton Lyckans arkitektur. Har tänkt läsa den jag också.

Hus och samhällsplanering är ett område som jag är mycket intresserad av. Många gånger har jag ångrat att jag inte satsade på det som yrke men i stället är det ett stort intresse.

Här är ingången till livsmedelsaffären i Jakriborg. Ganska flott för att vara nybyggt.

Lyktor, skyltar och andra detaljer går också i gammal stil så att helhetsbilden är trovärdig.

15 kommentarer:

Lotten sa...

Vad kul att se lite fler bilder därifrån... jag såg ett program på TV där de lårde tvistade om arkitekturens värde, nytänkande respektive bakåtsträvande. Det ser i vilket fall väldigt trevlig ut!

Visst är det kannan från ebay som syns på mitt matbord. Den är helt underbart läcker!

Ha en skön helg!

Birgitta sa...

Jag har hört talas om den här platsen förut, men inte sett sådana här fina bilder, det var roligt att du tog mej med på ditt besök till Jakriborg. Det ser inbjudande ut i alla fall härifrån sett. Kram och ha det så bra.

Lotten sa...

Förresten.... tänkte höra med dig om du vet hur man gör eget rosvatten - sådant man kan använda när man manglar och stryker? En chansning från min sida.... jag tänkte att en trädgårdsböna som du säkert vet ;-)

Lotten sa...

Ja, jag har försökt att hitta det men inte lyckats ännu. Hittar bara recept som innehåller rosenvatten....

Signes vind sa...

Tusen tack för att jag fick följa med på er resa. Har sett bilder därifrån i tidningar men inte så bra reportage som ditt;-)
Hörde ett program på P1 just om Alain de Bottons bok och blev så nyfiken. Läste ett citat ur boken som ger ännu mer läslust:
”Dom platser vi betecknar som vackra är skapade av dom sällsynta arkitekter som är ödmjuka nog att verkligen fråga ut sig själva om vad det är dom vill, arkitekter som är tillräckligt målmedvetna för att kunna översätta sin flyktiga glädje till logiska planer - en kombination som gör det möjligt för dom att skapa miljöer som tillfredsställer behov vi aldrig ens varit medvetna om att vi har.”

karin a sa...

Jag känner mig helt förundrad och mest över att detta har passerat förbi mig helt och hållet. Hur har jag kunnat missa detta och den efterföljande debatten!? ;)

Arkitektur och och samhällsbyggnad intresserar ju även mig mycket. Av dina bilder tycker jag att det ser väldigt vackert ut. Jag är nog i och för sig något konservativ i vissa frågor; varför behöver vi alltid uppfinna hjulet igen!? Att jag sedan gillade bebyggelsen från tiden då jag bodde i Tyskland gör det väl inte sämre...

Håller just nu på och läser en bok om Feng Shui där författaren är inne på just det här med att arkitekter ibland tänker för mycket på nuet istället för att se till vad som gör att byggnader och bostäder känns harmoniska (ungefär i alla fall...jag kan naturligtvis inte återge det lika bra).

Fina bilder! Jag får lust att åka dit med en gång. Ha en bra helg, kram.

Viktoria sa...

Vilket mysigt ställe det där verkar vara...husen är så vackra!

Kram.

Lusthuset sa...

Fantastiskt roligt att se fler bilder på detta område. Har bara sett det på håll en gång när vi var ute och körde. Trodde inte mina ögon. Tänkte att det var en kuliss eller något. Detta får sättas högst upp på listan av rundturer för det verkar både otroligt och spännande. Tack för tipset. Ha en skön helg.

Lily of the valley sa...

Vad kul att du varit där. Där är så fint och en härlig atmosfär. Ett tag funderade jag på att hyra lägenhet där men det kom andra projekt emellan. Det finns många smultronställen runt omkring oss...
kram Lily :)

Anna sa...

Men så intressant, jag har aldrig hört talas om det tidigare. Jag förstår att folk vill bo där, det verkar ju jättecharmigt och fint. När byggdes den staden?

Trolda sa...

Där lurade du mig allt....=D Det ser ju helt äkta ut och skulle absolut just kunna vara en medeltidsstad i Tyskland...Jag älskar dessa gamla hus och jag hade GÄRNA kunnat tänka mig att bo i ett sånt mysigt område! En hyllning till de arkitekter som vågar göra "nytt av gammalt" igen! Alltför ofta blir det så "ultramodernt" - som kan vara fint i sig också - men det känns inte alltid så genomtänkt och "myskänslan" brister...

Ännu ett utflyktsmål att skriva upp =D !

Trolda - önskar en fin helg!

Tingeltangel sa...

Och jag gick på det igen. Tänkte att nu har den lyckosten varit i Lübeck en sväng. Men detta var ju ännu bättre på sitt sätt. Och jag ersänner direkt att jag tydligen är en kulturell idiot för Jakriborg hade jag aldrig hört talas om. Jag tycker det är både fascinerande och vackert av dina bilder att döma. Men jag förstår att det skapat debatt för det är ändå märkligt om en del av tanken varit att skapa en illusion av att det är något annat än det är... Vi skall åka till Skåne på bröllop senare i sommar och jag skall verkligen försöka få tid att se denna stad... Kram

Fundera grönt sa...

Vad fint det såg ut, kan inte minnas att jag hört talas om det tidigare! Fina hus!

olivelund sa...

Va fina husen är och jag hade definitivt velat bo i området!

Hannele sa...

Låter toppen.