Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

söndag 22 juli 2007

Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som består av utställningar utomhus i form av byggnader och miljöer samt inomhusutställningar i huvudbyggnaden.

Vi åkte dit en eftermiddag, sugna på upptäcksfärd. Det är säkert 10 år sedan vi var där sedan så upplevelsen kändes som helt ny.

Eftersom Kulturen är ganska stort, satsade vi vår energi på utomhusdelen. Här finns fullt av hus, både bondgårdar och hus i stadsmiljö.

Här nedan ser ni ett kök från ett arbetarhem på 1930-talet. Även om det ser ganska mysigt ut, verkar det vara tungt och svårt att arbeta här inne. Själva huset är ett litet s k gathus där familjen hyrde ut ett av rummen till en student.

Överallt finns vackra interiörer. Arbetsplatsen nedan kommer från en prästgård på 1700-talet. Det kändes väldigt genuint och i köket stod alla ingredienser till kvällens middag färdiga att tillagas. Man förväntade sig nästan att se prästen, hans familj och tjänstefolk gå runt i huset.

Man får gå in i de flesta husen. Det gäller bara att undvika att slå i skallen för det var väldans vad det var lågt i tak i en del hus.

Det fanns ett torparhem där en ensamstående mor bott med sina barn långt in på 1900-talet. Det kändes lite sorgligt att se det lilla låga huset (man fick gå dubbelvikt in genom dörren) där den lilla familjen bott och kämpat genom hårda år.

I stadskvarteren fanns hus från olika tider. Här nedan några exempel från medeltiden. Inne i huset fanns en intressant utställning om Lunds stadshistoria och om bokkonstens utveckling.

Överallt i husen finns små utställningar som man inte ska missa,
t ex fiske i Skåne, universitets historia och allmogeinteriörer.


Efter två timmars utforskning av området, orkade vi tyvärr inte titta så mycket på utställningarna i huvudbyggnaden men vi missade inte den textila avdelningen eller glasutställningen. Däremot fanns det några större utställningar som vi stod över denna gång. Men då finns det ju anledning att återkomma.

PS. Man får inte glömma att gå till den lilla affären Hökeriet som ligger utanför området. Det är en riktig diverseaffär med gamla saker eller nya i gammal stil.

14 kommentarer:

moderncountry sa...

Heisann min venn! Ja, det er skjønt og være hjemme igjen og du har jo helt rett i at "borte er bra men hjemme er best" :) Det er deilig å bare kunne gå rundt i bare underbuksa, hehe, og sette på kaffen :) I dag har vi spist en lang og god frokost og bare slappet av, skal lese alle bladene jeg har kjøpt. Satt akkurat og leste bladet Lantliv, flott blad!
For noen fine bilder du viser i dag, elsker å besøke slike steder selv og går alltid rundt og tenker at her har de bodd og tenk for et hardt liv de levde! Men allikevel er det på en måte veldig romantisk med små hus og primitive levekår. I Nederland har de også et slikt kultursted med massevis av med gamle hus, vindmøller, gamle skoler, butikker, verksteder og t.o.m en gammel kirkegård. Småbyen har blitt bevart fra forrige århundre og viser utviklingen frem til i dag. Mange hus har jo blitt bygd opp igjen og inneholder alle redskaper, møbler og gjendstander. Har tatt mange bilder og det er som vi var hundre år tilbake i tid. Kjempeinteressant! "parken" heter Veenpark. (http://veenpark.vlmg.nl/park.html)
Er så flotte bygninger og takene er så fine!
Skal skrive opp hva denne heter som du har besøkt. Takk for rundvisninga :), og ha en skjønn Søndag! Klemmer

Anna sa...

Så mysigt att se, är nyttigt både för oss och barnen att se. Så mycket jag har missat av din blogg sedan jag fick semester. Läste inlägget om dina föräldrars koloni. Det verkar så mysigt, en sån gemenskap. Jag har sett ett avsnitt av serien på tv; Iris koloni, de verkar ha en härlig gemenskap men jag tror nåt avsnitt också ska handla om deras inbördes strider. :)

Ha det toppen, jag läser ikapp senare.

Trollmor sa...

Vilken intressant dag!
Jag är fascinerad av gamla miljöer och hur människor levde förr.
Även om det nog många gånger var slitigt & hårt så finns det något som lockar, själva atmosfären kanske. Känner mig hemma på något sätt.
Vackra bilder!

EVA AGNES sa...

Gränslöst vackra hus. Vi som gillar shabby chic anar nog inte hur jobbigt det var att verkligen leva med de sakerna en gång i tiden. Vi gör ju bara på kul. För dem var det verklighet.
Ni verkar ha haft en jättetrevlig dag. Ni gör ofta så roliga saker.
Kramar Eva Agnes

Trolda sa...

Vilka vackra gamla hus!Förstår om det var intressant att gå in o kika där och man förstår att det var mer svårarbetat förr, och ofta mycket slitsamt och fattigt.Vårt hus är också gammalt, från 1790 faktiskt!Dock moderniserat en hel del även om köksregionen andas svårarbetat och låg diskbänk...Takhöjden är max 2 meter, men där finns bitvis 1,90-längd också...Snett o vint, men charmigt också =D Ha en fin söndagskväll!

Trolda - kramar!

Lime sa...

Oj, vilket ställe. Kommer jag till Lund ska definitivt detta besökas. Jättefina foton!

Hannele sa...

Vad fint det ser ut, mysigt.

Lily of the valley sa...

Oj, vad det finns många platser som jag vill besöka. Jag har inte varit på Kulturen sen jag var barn. Är på tiden att åka dit igen...
ha en skön kväll
kram Lily

karin a sa...

Men där har ju jag varit men inte minns jag att det heter så. Intressant att se dina bilder därifrån och friska upp minnet!

Lusthuset sa...

Ja, kära gamla Kulturen. Det är roligt att gå runt när man väl kommit dit. Kruxet är ju att bli färdig till det. Mysiga bilder, men som du säger så var det nog inte så mysigt att bo så. På tal om Lund så om du inte besökt Botaniska trädgården så gör det nästa gång. Ha det bra Kram

signe sa...

Åh vilka underbara bilder! Såna ställen gillar jag! :)

Tingeltangel sa...

Vad roligt med bilder från Kulturen. Jag har bara varit där en gång och det var säkert tjugo år sedan så det var jättespännande att bli påmind. Låter som om ni hade en fullspäckad dag. Du är så duktig också som alltid tänker på att ta med kameran och tar så fina bilder som är lockande även för andra att titta på.... Ja, hon fick se kungen.

Birgitta sa...

Så trevligt med denna vandring i dåtid. Det är verkligen roligt att gå runt och uppleva hur människor hade det förr, när man ger sig tid får man mycket intressant tillbaka. Kommer jag till Lund igen ska jag försöka ta mej dit. Tack för din guidning. Kram

Monica sa...

Vilka härliga bilder..på vackra gamla miljöer..det är alltid intressant och ni verkar ha haft tur med vädret också...Vi har något liknande här i Trollhättan..som heter Forngården..kanske dags att ta en tur dit upp..för det ligger på ett berg med hisnande utsikt över staden. Kram ha det gott/ Monica