Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

lördag 29 september 2007

Att återvända

Häromveckan såg vi en annorlunda film: Att återvända av Pedro Almodóvar. Huvudpersonen Raimunda spelas av Penélope Cruz.

Som många av Almodóvars filmer har den en charmig kantighet. Han försöker ju aldrig ställa sig in hos publiken utan vi får ta hans berättelse och rollkaraktärer som de är. Nu gillar jag inte alla hans filmer, en del är kanske lite för extrema för min smak.
Men jag tycker om hans Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott och den här påminner starkt om den filmen.

Filmen börjar med att Raimunda återvänder från Madrid till sin lilla vindpinade hemby. Med sig har hon sin tonårsdotter och syster. De besöker föräldrarnas grav (vilka dog för en tid sedan i en eldsvåda) och deras gamla moster som bor ensam i sitt stora hus. Enda hjälpen mostern har är grannen Agustina.

Raimunda åker hem till Madrid och till sitt liv med den arbetslösa Paco som visar ett osunt intresse för sin dotter. Detta intresse leder till en katastrof som vänder upp och ner på Raimundas liv.

Samtidigt dör mostern och begravningen äger rum i hembyn. Raimundas syster åker dit och helt plötsligt uppenbarar sig den döda modern för henne och kräver att hon ska få följa med till Madrid.

Parallellt med detta letar Agustina efter sin försvunna hippiemamma medan hon själv kämpar mot cancer.

Låter det rörigt? Ja, det är det men himla roligt och spännande. Det är en film full av starka kvinnoporträtt: inte bara den blixtrande Raimunda utan alla, t ex den saktmodiga och vänliga grannfrun som livnär sig som prostituerad på nätterna.

Det var ett litet filmtips för dig som gillar lite udda filmer som handlar om lite udda personer. OBS! Lägg märke till färgen rött som finns med i hela filmen. Det var mannen som uppmärksammade mig på det.

16 kommentarer:

EVA AGNES sa...

Den filmen har sonen sagt är ett måste. Nu har jag sett en del filmer av Almodóvar och tycker om hans sätt att filma.
"Bind mig älska mig" tror jag en hette som jag faktiskt tyckte mycket om. Men det finns några jag inte tog till mig.
Ska skaffa hem filmen med det snaraste och se den.
Kramar Eva Agnes

EVA AGNES sa...

Såg din kommentar om Jesper-inlägget precis nu. Jo, jag har ju skrivit lite kryptiskt om honom. Men jag är mamma till denne fine gosse.
Han har gjort en film som heter Farväl Falkenberg. Kanske har du sett den...??? Lilla mamma är med i slutet... hi hi hi
Kramar Eva Agnes

karin a sa...

Jag skulle gärna se Att återvända, men jag har inte uppmärksammat att Almodóvar kommit med en ny film så tack för tipset. Apropå filmer och rött såg jag Ett öga rött i veckan. Den var också sevärd även om det sägs att boken ska vara bättre. Stämningsfull bild på slutet! Ha en fin helg! kram

monica sa...

Låter som en film jag skulle gilla.. kan vara en bra film så här i höstrusket som vi har just nu. Den röda färgen.. passar ju bra nu när man ska bära rött som sympati för folket i Burma... /Ha en go lördag Kram Monica

Hanneles paradis sa...

Bra film en höstkväll i gott sällskap, finns väl inget bättre, jag älskar Pedro Almodóvars filmer.

Guldkant På Livet sa...

Tack för ett intressant filmtips!! Och vacker bild på lyktorna, så stämningsfull.. Ha en skön helg! Mari.

Tilde sa...

Tack för filmtipset , det blir glest med biobesöken för mig , vi bor på landet..men jag läser desto mer, har just lyssnat klart på Tyskungen av Läckberg, tycker det börjar bli mer relationslitteratur än deckare. Men den var bra o tankvärd mellan raderna på många sätt. nu ligger bitterfittan av Maria Sveland o väntar på att läsas...Underbart bildkollage du visar i förra inlägget..
Kram Tilde

Lotta sa...

Det låter som en film helt i min smak! Tack för tipset.

Ha en underbar söndag!
kram
Lotta

Trolda sa...

Låter som en härligt "rörig" film med just starka karaktärer...Eldigt, rött spanskt! Den skall jag se en dag, TACK för tipset! Har mig veterligen inte sett en enda av Almódovars filmer, och då blir det ju extra intressant...=) Ha en skön söndag!

Trolda - kramar!

chatrine sa...

Høres ut som en spennende film! jeg liker å se film, og liker godt de som ikke er helt vanlige. Den aller fineste filmen je vet er "The Hours" Har du sett den? Den er helt topp! (lite tips til deg) Lysene dine var flotte!
Ønsker deg en fin søndagskveld!
Klem:)

Maria-Jag blommar sa...

Jag har inte sett den filmen, men någon annan av Almodovar...jag har en...men vad hette den?? Kanske var det Allt om din mamma??!

Lella sa...

Åhh, den ska jag se! Gillar hans filmer, har sett några men inte denna. Får bli nästa helgs söndagsfilm.
Kram

Smultronstället sa...

Får nog se till att hyra den då, för jag gillar lite udda filmer. Såg Pans labyrint för ett tag sedan, den var speciell, en saga för vuxna kan man nog säga. Kram

maria, lilla livet sa...

Vad bra att du påminde om den filmen! Det blev aldrig av att jag såg den på bio och sen har jag helt glömt av den. Men den ska jag förstås se!

Elinsstuga sa...

Tack för ett trevligt filmtips! Gillar filmer som är lite annorlunda. Har sett ett par filmer av honom tidigare och tyckte om dem (minns nu inte titlarna, det var i slutet av 90-talet) Kramar

VÅRT NYA HEM sa...

Alltid kul med filmtips! Tack! Hoppas helgen varit bra!
Kramar från Jenny