Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

söndag 28 oktober 2007

Halloween or All Hallows' Eve?

Halloween närmar sig. Jag förstår att alla barn tycker det är roligt med spöken, spindlar och andra hemskheter plus en chans att få massvis av godis.

Men själv tillhör jag dem som uppskattar den gamla svenska traditionen Alla Helgons dag. Jag tycker det är viktigt att ha en dag när man tänker på de som inte längre finns med oss. Genom att tända en lykta på graven, avsätta en liten stund för eftertanke och kärlekfulla funderingar, visar man inte bara respekt för den tid som gått utan vi ges också möjlighet till att bearbeta sorg och bekymmer för att få kraft till att möta framtiden. I vår stressade vardag behöver vi andningshål som Alla helgons dag. Och därför tycker jag det är lite synd att denna fridfulla helg får konkurrens av det amerikanska Halloween. Tror ni att vår gamla sed kommer att överleva?

Men hemma pyntar jag gärna med en pumpa eller två, denna typiska Halloween-symbol. Och jag lovar att se till att ha godis hemma om något monster ringer på dörren! :)

It is soon time for Halloween and I understand that children love this feast full of ghosts, spiders and candy.

But I like the old Swedish tradition, a sort of All Hallows' Eve, where you light a candle on the graves to honour the dead. I believe we need those moments of silent och loveful reflections to get strength to handle our busy lives. And I hope that All Hallow's Eve will survive in spite of competition from Halloween.

But that does not stop me from decorate my house with one or two pumpkins. And I promise to make sure we have candy in case of visiting monsters.

9 kommentarer:

vildängel sa...

Jag gick ut hårt för några år sedan med stort halloweengalej varje år med tillhörande maskeradparty osv - men nu sträcker jag mig bara till någon enstaka pumpadekoration och lite tända ljus....

Marina sa...

Det en behöver inte utesluta det andra. Det har visat sig att sen vi började fira Halloween mer här i Sverige har vi också börjat tända mer ljus på våra anhörigas gravar och det är ju positivt tycker jag. Vi har pumpor med ljus i och lite god mat här hemma. Eftersom vi bor på landet kommer det sällan någon hit för att ha "bus eller godis" så det behöver vi itne frbereda för. Vi är noga med att det ska finnas lyktor med tända ljus på nära och käras gravar, jag att där är fint överhuvudtaget. Jag tror att vår gamla sed kommer att överleva trost lite Halloween firande.

Lily of the valley sa...

Jo, jag tror att den kommer att leva vidare. Jag tror också att Halloween har hjälpt till att få upp ögonen på människor för vår egen Alla Helgons Dag och det är ju positivt.
Så fint du arrangerat pumporna.
Min son berättade att en katt hade smygit omkring på var "framsida" och han blev lite nyfiken på vad det var som katten smög på...Gissa...
Jo, pumpan som jag köpte, när du köpte dina, arrangerade jag på min bänk i en krans av björkris och lite annat och det ser, om man tittar som hastigast, ut som en riktig fågel som ligger i sitt bo.
Jisses, vad katten måste ha blivit besviken...Mjauuuuuuu
kram Lily

karin a sa...

Jag firar inte själv Halloween och tror att det faktiskt är mindre firande i allmänhet nu än för ett par år sedan. Men jag har full förståelse för de som tycker det är kul med spöken, pumpor och allt annat som hör till. Fina bilder och härliga dekorationer. Din entré ser mycket inbjudande ut! Ha en fortsatt fin söndag (i ruskvädret?)!
Kram Karin

Hanneles Christmas sa...

Ena utesluter inte det andra, man ska inte blanda ihop Alla Helgons och Halloween. Hösten är lång och mörk, man behöver hitta på fester, Halloween har jag firat under många år med mina utländska vänner. Nu har barnen utländska kusiner, självklart för dem att fira, helt naturligt.

Guldkant På Livet sa...

Vilka fina pumpabilder!! Ja, jag håller med dig, så absurt att dessa två helger krockar med varnadra,även om de i några års tid nu försökt att dela på dem, det ena är ju en högtid för de döda och dess anhöriga... hörde att det härom året kom in i kyrkan ett barn klädd till en liten djävul tillsammans med sin mamma!!!! Tala om sjuk kontrast! Och det där med att springa och tigga godis gillar jag heller inte att de gör, dagens barn får så mycket godis så de blir inte ens glada om man ger dem, så jag föredrar fräckt nog att inte öppna....vill ju heller inte göra dem besvikna om jag inte har ngt godis hemma, för pengar delar jag inte ut...Men jag dekorerar gärna lite som du med vackra pumpor! Och visst, halloweenparty är nog jättekul! Jag har haft några själv, om än i lugn version med bara dukning i orange och svart... Å du, tack för det supergoda och enkla receptet på kantareller och lövbiff, gjorde det igår, sååå gott!! Var rädd jag inte skulle hitta skåne mejerierrnas creme f men Milko hade den med samma smak, vilken lycka, den rätten kommer jag att göra igen!! Ha en bra ny vecka Poppins och underbart äppelmotiv i överkanten! Mari.

Lusthuset sa...

Håller med dig, det är verkligen olyckligt att dessa två traditioner krockar. Jag tycker att Alla Helgons Dag för mig är en av det mest stämmningsfulla helgerna. Då brukar vi vara ensamma maken och jag och äta en god middag och tända ljus på kyrkogården och sedan sent på kvällen, nästan på natten brukar vi åka upp till kyrkogården och titta på alla ljusen. Då kommer alla tankar och man känner faktiskt närhet till dem som inte finns hos oss längre. Det är mycket stämmningsfullt och ger faktiskt en inre frid. Det är rätt många som går och stövlar på kyrkogården mitt i natten faktiskt. Brukar ha lite godis hemma om det kommer någon snäll liten häxa och hälsar på. Ha en skön vecka. Kram

Birgitta sa...

Härliga Halloween-bilder till trots, även om det firandet inte har slagit rot hos mej. Jag föredrar Alla Helgon-helgen, där jag försöker samla våra nära till en liten fest. Det är ju höstens enda helg, så det gäller att ta vara på den. Sätter ut lyktor och ljus ute i trädgården. Med en tanke till de som inte finns med oss längre. Den helgen känns lugn och eftertänksam. Jag tror nog att den helgen överlever, Halloween verkar inte var lika poppis längre som för några år sedan. Kram och ha en bra vecka.

signe sa...

Vilka fina bilder! Va fint du har gjort!..jag har inte pyntat nåt för hallowen än..det är ju rätt mysigt! men visst har man delat upp det så hallowen är en helg och alla helgons helgen en annan?! :)