Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

lördag 13 oktober 2007

Höstrapport från Köpenhamn

En lördag i oktober, kall men solig - en utmärkt dag för ett besök i Köpenhamn tillsammans med goda vänner.

Vi tog bilen över bron och började med lite shopping i Frederiksberg; det manliga sällskapet skulle köpa whisky och vi andra tittade i inrednings- och blomsteraffärer.

Därefter blev det bilresa tvärs genom centrum till Kunstindustrimuseet. Förutom den fasta utställningen med design genom tiderna fanns otroliga smycken, Totems, av den amerikanska textilkonstnärinnan Marilyn Arnold Palley. Jag vågade inte ta fram kameran så jag har lånat bilder från nätet för att illustrera dessa halsband som egentligen är små skulpturer och för stora och tunga för att ha runt nacken. Men vackra är de.

A beautiful day in autumn - perfect for a trip to Copenhagen with friends. The men bought whisky while we ladies were looking in interior and flower shops. Then we went to a design museum, Kunstindustrimuseet. There were these lovely jewelleries by the American artist Marilyn Arnold Palley. She calls them Totems and they are actually too big and heavy to wear around your neck.

Från museet promenerade vi ner till Nyhavn. Här var det fullt med folk som flanerade eller satt på uteserveringarna med filtar över knäna. På Kongens Nytorv var det konsthantverksmarknad och loppmarknad. Ströget var överfyllt av människor ute på lördagsshopping. Inne på Illums Bolighus var julmarknaden redan så smått i gång och en snabb blick sade att svart/vitt, svart/silver eller rött/guld är det som gäller julen 2007.

After the museum we walked to the harbour, Nyhavn, where people stroll along or were sitting at the outdoor restaurants. At the big square, Kongens Nytorv, there were both flea market and handicraft market. At the big interior store Illum Bolighus, the Christmas market had started and this year Christmas will be in black/white, black/silver or red/gold.

Trötta i benen gick vi till Gråbrödretorv och satte oss på en uteservering. Som tur var fanns det både infravärme och filtar, annars hade vi frusit. Vi hann lite mer fönstershopping och kunde också konstatera att det var dags för Halloweenmarknad inne på Tivoli men det var inget för oss. Ett besök hos en dansk bagare blev det också innan det bar hemåt igen.

We had lunch outdoors on the old square Gråbrödretorv. Lucky the restaurant had a lot of blankets and infra-red heat! At the amusement park Tivoli there was a Halloween market. Finally we visit a Danish bakery before going home to Sweden.

14 kommentarer:

Trolda sa...

Köpenhamn har en stor plats i mitt hjärta...Längtar dit när jag ser dina härliga bilder och får ta del av din fina berättelse =D Det får helt klart bli en liten tur dit till VÅREN! För finns det något härligare än att insupa de första värmande solstrålarna med ett glas rött vid Nyhavn...!?? =D Ha en skön söndag!

Trolda - kramar!

Tingeltangel sa...

Det låter som en helt underbar utflykt med lagom blandning av kultur och flärd. Vad härligt att ha så nära till Köpenhamn. Ha en fortsatt fin helg. Kram.

Lily of the valley sa...

Ja, helgen har varit/är perfekt för en Köpenhamnstur. Så härligt det låter. kram Lily

chatrine sa...

Så koselig tur! København er en flott by!! Fine bilder du viser derfra..drømmer meg sydover igjen...
ha en fin søndag!
Klem:)

karin a sa...

Längtar också till Köpenhamn när jag ser dina bilder! Det är ett par år sedan jag var där sist. Kunstindustrimuseet har jag aldrig besökt men det verkar ha varit en spännande utställning där. Och redan julmarknad på Illum - ja snart börjar det väl här med! Nu ska jag ut på en liten utflykt. Ha en skön söndag! Kram

Guldkant På Livet sa...

Å som jag längtar efter denna stad! Förr besökte jag den minst ett par ggr per år så tack så mycket för titten av dina fina bilder och collage och uppdatering av vad för färger som gäller till julen, jättekul!! Mari.

åsa sa...

Köpenhamn..måste vara en härlig stad..
har varit där 1 gång...! och det behöv säker fler turer för att utforska allt..=)/åsa

Lusthuset sa...

Så härligt med en liten höstutflykt till Köpenhamn. Kommer på att det var länge sedan man var där, det ligger för nära och är lätt att skjuta upp..."det kan vi göra sedan"...och det blir ju inte av. Vi brukar åka dit till julmarknaden på Tivoli, men jag undrar om inte ett höstbesök av detta slag ger mer. Ha en bra vecka. Kram, kram!

EVA AGNES sa...

Snacka om knockout...Vilket underbart kollage från Dronningens By.
Jag kan inte titta mig mätt på dina foton.
Tack för kommentaren hos mig. Blir väldigt glad.
Kramar Eva Agnes

sara sa...

Köpenhamn är stort men ändå så mysigt! Längtar till julen då ska jag åka över och gå på Ströget.Perfekt när man tar tåget från där jag bor, tar 40 min!

vildängel sa...

Oj vad härligt med en minisemester i Köpenhamn. Vi spenderade helgen i stugan och njöt av tystnad och lugn och ro vi... :)

SEASIDE LIVING sa...

Vad härligt med en tripp till Köpenhamn! Vi vill också åka dit och strosa runt och bara mysa! När man ser dina fina bilder blir man ju ännu mer sugen!!!

Hoppas du får en bra vecka!
Kram från Jenny

moderncountry sa...

Hei gumman!
Som du har kost deg da :) Herlig med tur til Køben,koselig by. Stor og kaotisk til tider, men det er noe for enhver smak der. Man må ta seg noen dager for å få med seg endel. Husker sist. Vi brukte den første dagen kun til å finne ut av hvor alle severdigheter var. Vi gikk rundt som skikkelige turister med kart, sekker på ryggen, kamera og leide sykler. Tror du vi var slitne når dagen var omme eller? Men vi hadde en kjempedag :) Danmark er et stor favoritt..
Ha en fin uke Poppins, klemmer

Yolanda Elizabet sa...

Denmark, one of my favorite countries for holidays. How nice to see a bit of Copenhagen on your blog!