Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

tisdag 6 november 2007

In a tiny World

För ett par år sedan besökte jag en dockhusmässa i London och det var otroligt intressant och kul. Mässan var full av entusiaster som tillbringar hela sin fritid med att bygga dockhus, snickra möbler, brodera små prydnadskuddar, sy dockkläder eller trycka miniböcker. Här fanns allt man kunde önska sig till sitt dockhus.

Tyvärr äger jag inte något dockhus men någon gång när jag får tid (och råd...) ska jag investera i ett riktigt engelskt dockhus. För jag är fascinerad av hur man kan kopiera vår omgivning och förminska det till fulländande miniatyrer. På något vis blir det mest banala spännande när det är förminskat.

Jag tror att det komplicerade vardagslivet blir överskådligt när man ser kan se ner på det lite från ovan. Och helt plötsligt är det jag som har makten och som bestämmer allting... Håll med om att det låter tilltalande! :)

Dessutom kan jag bestämma vilken värld jag vill ha. Och vilken historisk period jag vill bygga upp. Kanske en vacker trädgård med franska influenser?

Tiny Happy Fun Company
Eller ett gammalt hus fyllt med antika möbler och med en stor vind där man kan göra fynd, t ex farmors kista fylld med skatter?

Joyce Bernard Miniatures

Eller en viktoriansk barnkammare med leksaker, skolbänkar och den här söta tvättkommoden?
Stokesay Ware

Eller ett café eller en affär - florist, modist, bageri eller varför inte en skoaffär med pyttesmå barnskor?

Perries Miniatures

Eller en konstnärsateljé eller ett hobbyrum fullt med tyger och garner?

Blohm Design

Det finns så många olika världar att välja mellan... Risken är stor att jag blir så biten att jag måste bygga mer än en värld. Jag får nog som sagt vänta både på mer tid och pengar innan jag börjar.

A couple of years ago I visited a Dolls House Fair in London and it was incredible intresting to meet so many enthusiasts. Unfortunally I don't own any dolls house but when I get the time (and the money) for it I will buy an English dolls house. The tiny world of miniatures fascinates me - how you can build a small copy of our world. And in this small world I have the power! I decide what world I want to build and in what time this should take place. That is appealing, is it not? :)

20 kommentarer:

Randi sa...

Jag är också helt svag för dockhus. Skulle vilja göra ett eget. Men har inte kommit längre än att jag skaffat verktyg. Skulle vilja kopiera Sturehovs Slott. Frågan är bara när ...
Tack för alla bedårande inspirationsbilder!!! Måste njuta en gång till!
Kram Randi

Clara i Linneskåpet sa...

Nu gick Clara ner i spagat....och kommer inte upp igen! Snälla Poppins hjälp mig.....:) Du får inte visa sånt här har jag ju sagt....flera ggr...men du är olydig som vanligt! Kram min cybervän!

Lotta sa...

Vilka underbara bilder! Likadana små vita stolarna med bord hittade jag till min dotter på Indiska, de är så söta!

ha det härligt!
Kram
Lotta

Lusthuset sa...

Jag har också länge önskat att jag hade ett dockhus. Det är så fantastiskt med den "lilla" världen. Har du sett vad Ylva Östhall (Lusthuset AB. Tyvärr är det inta jag)gör. Små tittskåp. Fantastiska. Hon gjorde en litet växthus med alla attiraljer och tillbehör. Gissa om jag ville ha det. Mysigt att titta på. Kram.

Tingeltangel sa...

Men åh. Jag tror jag trillar av stolen. Tänk att kunna skapa så näpna saker. Förstår att de tilltalar dig. Du som är så konstnärlig, jag är övertygad om att du skulle kunna skapa ett underbart dockhus. Kram.

EVA AGNES sa...

Hjälp vad fina miniatyrer du visar. Jag blir helt sugen på att bygga ihop något sådant jag också.
Läckert.
Ja det där med " förspilld" kvinnokraft är något som vi alltid kommer att dra med, tror jag.
Å andra sidan ger det ro och avkoppling att hålla på med sådant. Att man sedan säljer av det för att kunna göra nytt är ingen synd, tycker jag.
Jag gör själv så.
Har en gång i tiuden varit en stor stickfantast och allt jag producerade då gick inte att husera här hemma. Jag sålde det. Och alls inte för den summa som det egentligen var värt.
Kramar Eva Agnes

moderncountry sa...

For et artig innlegg!
JO, jeg holder med deg og kan skjønne gleden av å skape et hjem eller et miljø i miniatyrformat. Selv har jeg aldri hatt interessen for det, men ønsket meg et dukkehus da jeg var liten. Kanskje et gammelt lite hus med nostalgiske tingen hadde vært noe for meg. Vet at her i Holland er det veldig populært. De bruker toile stoffer og syr de flotteste gardiner og sengetøy, for sitt dukkehus. Ja, de har t.o.m en egen forening. Hvor artig er vel ikke det?
Flotte bilder!!
Mange klemmer fra meg

karin a sa...

Oj fantastiskt man kan knappt tro att det är sant när man ser sådana miniatyrskapelser! Jag hoppas du får dig ett dockhus någon gång snart.
Ha en fin vecka!
Kramar

åsa sa...

Ja.. deet förstår jag är svårt vilken tidsepok man vill ha...=)) vackra bilder.. o fina saker..=)/åsa

Moas sa...

Oh så mycket fint man kan göra och samla på.. det är en farlig värld vi lever i.. för som sagt så måste man begränsa sig vilket är så synd. Ett gammal viktoriansk hus med fina gamla möbler skulle jag vilja ha i mitt dockskåp.. tror jag eller... hmm. det tål att fundera på.. Kram Monica

Hannele sa...

wow

Broarne - lantliv som livsstil sa...

Ja det är svårt att välja hur man ska ha det. Det finns så mycket skoj att inspireras av och aldrig kan man lugna sig och bara sitta och slappa. Nej det är för tråkigt, nya grepp och tag med nya ideer , det är livet det.
Annmarie

Trolda sa...

Skulle kunna tänka mig att vara Florist i din "Dock-skåps-Värld"...=D Och på något vis tror jag att det hade varit en ytterst trivsam, rättvis och MYSIG tillvaro...Visst är det fascinerande med dessa miniatyrer! Man får liksom lust att krypa in i Sagans Värld så där emellanåt. För egen del var jag absolut en "pojk-flicka" som barn, och något dockhus stod inte på önskelistan DÅ, men IDAG...jo men visst, det hade jag gärna också pysslat med. =D

Trolda - Godmorgon!

Trollmor sa...

Vilka underbara små minivärldar!
De är lockande för fantasin.
Du drog igång mina tankar till ett litet bageri eller en sagovärld...
Stora minikramar ;-)

chatrine sa...

Oi, oi! så flott! Tenk å lage så masse nydelig i miniatyr, det må jo bare være en hærlig drøm å hatt ett sånt! Bitte liten drømmeverden det der ja:)
Klem:)

Elinsstuga sa...

Vilka härliga bilder man möts av idag! Den lilla minikommoden är underbar och jag älskar vackert inpackade tvålar (ja tvålar överhuvudtaget)! Ett spännande recept till också ser jag. Jag provade citron/limekakan i helgen när vi hade svägerska och svåger på besök. Den var en succé! Man kan säkert variera den med apelsin och annat också.../Kram från Ankan

Smultronstället sa...

Visst är det ngt visst m dockhus! Jag älskade när serien om dockskåpsdockan Tottie gick för måånga år sen.

Malins-Kuriosa sa...

Jag hade ett dockhus när jag var liten (finns kvar ännu) Pappa byggde det åt mig så det var inte ett sådant där modernt hus...Vet att jag hade sån lust att kunna krypa in där och gå runt i de olika rummen och få leva i den gulliga och lugna miljön...Så jag förstår din pasion sga...

Kram från Malin

SEASIDE LIVING sa...

Åhhh, vem vill inte ha ett dockskåp!!?! Så mycket ljuvliga saker det finns... ojojoj...
Önskar dig en skön torsdag! Kraam!

Anna sa...

Oj, där är vi lika. Jag har också planer på ett dockskåp framöver då tiden infinner sig. Men inte visste jag att det finns så fina miniatyrmöbler, tack för det tipset. Jag byggde ett dockskåp åt min dotter när hon var liten, 3 våningar var det , hon har alltid varit en pojkflicka och lekte inte med det mycket. Jag ångrar mig verkligen att jag inte har det kvar. Jag hade t.om murat en kakelugn juu.. :0)

Ha en härlig lördagskväll!