Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

fredag 9 november 2007

Kvinnlig skönhet, skarpsinne och äventyrslusta

Kvinnligt utseende är temat för dagens två boktips. Att skönhet är guld värd för kvinnor genom historien är inget att hymla om och i dessa berättelser utgör skönheten hjältinnornas sätt att ta sig fram i livet. Men hade de inte haft en skarp hjärna förutom utseende, hade de säkert inte lyckats ta makten över sina liv.

Den första boken är I kurtisanens sällskap av Sarah Dunant. Det är en äventyrsroman som utspelar sig på 1500-talet i senrenässansens Italien. Huvudpersonerna är dels den sköna kurtisanen Fiammetta, dels hennes dvärg och hallick Bucino (som också är bokens berättare).

Boken börjar dramatiskt med Karl V:s skövling av Rom år 1527. Denna händelse var så blodig att det tog lång tid för staden att återhämta sig och man brukar beräkna att omkring 30 000 människor fick sätta livet till. Fiammetta och Bucino lyckas fly från detta helvete och beger sig till Fiammettas hemstad Venedig. Där planerar hon fortsätta att försörja sig som kurtisan - om hon nu bara kan återställa sitt vackra yttre. Väl i Venedig tar hon hjälp av den blinda och lytta La Draga och hennes läkekonst.

Bucino blir svartsjuk på La Draga och hennes vänskap med hans matmor. Han misstänker henne också för att ha bestulit dem men skulden faller på någon annan. Men Bucinos misstänksamhet mot La Draga försvinner inte.

Fiammetta blir snart en uppburen kurtisan och får rika beskyddare. Hon umgås även med kultureliten och sitter modell för Tizians tavla Venus från Urbino (detalj från målningen ses på omslaget). Men detta bekväma liv får inte fortsätta... Bucino slår omedvetet sönder deras tillvaro genom att spionera på La Draga.

Jag tycker Sarah Dunant verkar vara påläst när det gäller livet på 1500-talet och lyckas väl att beskriva det för oss. Hon utnyttjar också skickligt kontrasten mellan skönheten Fiammetta och den fule Bucino samt deras beroende av varandra. Den enda kritiken jag har är att hon då och då stoppar in några grova ord i berättelsen. Dessa känns malplacerade eftersom de inte speglar huvudpersonernas agerande eller övriga uppförande. Effekten blir som om skolfröken plötsligt börjar prata snusk eller om prästen börjar svära i kyrkan.

Dessa tankar fick mig att plocka fram en annan berättelse från bokhyllan, en riktig pikareskroman (dvs skälmaktig berättelse där hjälten oftast är omoralisk på något sätt) med en kvinna i huvudrollen: Fanny av Erica Jong. Boken kom ut omkring 1980 och handlar om den unga Fannys äventyr på 1700-talet.

I den här romanen använder författaren ett sådant mustigt språk att några fula ord inte faller utanför ramen. Boken sprudlar av kärlek till språket och jag kan bara njuta av Erica Jongs berättelse. Hon lyckas dessutom perfekt med att härma 1700-tals författarnas sätt att skriva.

Fanny framställer sig själv hela tiden i en bättre dager än vad vi kanske ska tro på. Berättelsen är hennes arv till dottern och innehåller många råd och sanningar om män och livet. En kul grej är ju att boken bygger på en annan berättelse: 1700-talsboken Fanny Hill av John Cleland. Den romanen orsakade skandal pga sin omoral och erotiska skildringar. Idag skulle ingen ens höja på ögonbrynen åt den boken.

Erica Jongs Fanny skiljer sig från Fanny Hill genom att Fanny är en stark och oböjlig kvinna. Hon vägrar vara ett offer. Hela tiden försöker männen tygla henne men gång på gång tar hon tillbaka makten över sitt liv.

Läs gärna dessa två böcker om två starka kvinnor i historisk tid. Men jag undrar hur det gick för alla de kvinnor som INTE kunde använda sitt utseende som vapen. Hur blev (och blir) deras liv?

2 kommentarer:

vildängel sa...

Det sitter ALLTID fint med lite boktips! Speciellt nu på vintern när det är hur mysigt som helst att krypa upp i favoritfåtöljen under en filt och med en bok :D

Dubbelörnen sa...

Oh my God.. *skrattar*. Tänk Erica Jong läste jag när den boken kom... *rodnar* Hade förträngt det hela... *fnissar*

Kramar