Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

lördag 5 januari 2008

Venice and Stockholm in literature

Photo: Visit Venice
Jag har precis läst två böcker om kommissarie Brunetti i Venedig, skrivna av Donna Leon. Som vanligt är det inte alltid brottet som står i centrum i de här kriminalberättelserna utan det handlar mycket om Brunettis familjeliv och om vardagslivet i Venedig. Guido Brunetti är ju en trevlig man som lever ett ganska behagligt liv. Visserligen är han gift med en temperamentsfull och radikal grevedotter men de största problemen verkar vara vad som ska serveras till middag. Och det säger jag inte för att raljera utan för att maten har en stor betydelse i Brunettis liv, hela vardagen är uppbyggd kring dagens måltider. Det är en del av böckernas charm.

Och tänk så behagligt att inte behöva anlända till jobbet förrän sent på förmiddagen, arbeta någon timme för att sedan återvända hem för en tvåtimmars lunch. Efter en kort siesta, går man tillbaka och jobbar några timmar till innan det är dags att gå hem och äta en fantastiskt god trerätters italiensk middag... Jag tror jag ska flytta till Italien...

När jag läser de här böckerna märker jag att jag snart tappar lite av intresset för själva kriminalhistorien. Det är inte heller alltid personerna som jag vill veta mer om, utan om staden Venedig. Jag har bara gjort ett kort besök i staden för många år sedan men jag minns den speciella atmosfären och de vackra fallfärdiga husen. Kanske det är känslan av förgänglighet som är så lockande - Vem vet hur länge staden existerar?

Vad som är förvånande med böckerna om Brunetti är att ingen har gjort någon TV-serie av dem. Det vore väl fantastiskt att få följa Brunetti när han löser sina fall i Venedig? Och att få möta hans fru Paola, polischefen Patta och den fenomenala sekreteraren Elettra?

Från Venedig till Stockholm - som faktiskt kallas för Nordens Venedig. :) Amoroso har föreslagit att de som vill, läser 6 klassiker under 2008. Det tycker jag låter som en förträfflig idé eftersom jag älskar klassiker. Först ut är August Strindbergs Röda Rummet som utspelar sig bland bohemernas och de intellektuellas Stockholm på 1800-talet. Häng på, du också!

I have read two books about inspector Brunetti in Venice, written by Donna Leon. I like the atmosphere in the books and the description of daily life. And the inspector seems to live a quite pleasant Italian life with short working days, long lunches and appetizing dinners.
Venice is a beautiful and fascinating city. I have only visited it once but I remember it as a very special place. Maybe it is the feeling of decay - Who knows how long the city will remain?
I think it is surprising that no one has tried to make television programmes of the books. Would it not be great to follow inspector Brunetti in Venice? And to meet his temperamental wife Paola, his boss Patta and the phenomenal secretary Elettra?

From Venice to Stockholm - which is called the Nordic Venice. :) Amoroso had an idea that everyone who would like to should read 6 classic books during 2008. First out is The Red Room by the Swedish author August Strindberg. The book is about bohemians and intellectuals in Stockholm in the 19th century.

19 kommentarer:

chatrine sa...

Heisann!
Å jeg skulle ønske jeg hadde slik tålmodighet som du til å lese bøker... Det høres jo så spennende ut! Men jeg pleier å begynne, og så ikke fortsette, hvor enn spennende de høres ut som...
Snart kommer jeg med svar på din utmaning, har bare hatt så masse å gjøre, men nå i helgen skal jeg sette meg ned å tenke litt ut hva jeg skal skrive:)
Å vet du hva...i dag har jeg vært på shopping, enda en Noa Noa kåpe (tør jo ikke si det til kjæresten;)hehe) lik den jeg har i blått, men denne er i lys farge, å jeg er så fornøyd!!:) Jaja, sånn kan det gå når man er ute på shopping...
Ønsker deg en super helg Poppins!
Klem fra chatrine:)

Karin A sa...

God morgon vännen! Så roligt att du skriver om Venedig och kommissarie Brunetti. Donna Leons böcker tillhör mina favoriter och jag har läst varenda en utav dem som har kommit ut på svenska. Precis som du tycker jag det är berättelsen om vardagslivet som fascinerar och väcker största intresset. Leons böcker är ju, som jag har förstått det rätt, stora i många länder men av naturliga skäl inte i Venedig. Kan det vara så att de inte får tillgång att filma i stan!? Annars hade jag gärna sett en tv-serie om Brunetti. :) Venedig vill jag gärna återvända till! Låter trevligt att läsa klassiker, måste absolut kika närmare på Amorosos sida. Ikväll kommer förresten del två av två om kommissarie Lynley. Den serien missar jag inte gärna. Ha en underbar lördag! Kramar Karin

Lotta sa...

Hejsan och vad lustigt att du just läst om kommisarie Brunetti - en favorit hos mig :) I vår skall en drömresa uppfyllas och jag och döttrarna åker till Venedig på sportlovet. Äldsta dottern har varit där flera gången och nu äntligen är det min tur. Det är ju dessutom karneval där så det skall bli extra spännande! På mitt sängbord ligger just nu boken "59 buketter från min trädgård" - underbara foton och berättelser om trädgård och blommor - något att längta efter..... Gillar din blogg mycket och har läst den ett tag men varit lite bekväm och inte kommenterat... fy skäms på mig :) Tack för fototipsen i föregående inlägg - skall visa dem för dottern som har en samma kamera som du och den står på min önskelista med, skall passa på att träna lite på hennes... Ha en bra helg 8`)

Trolda sa...

Låter som en underbar bok! Jag har själv aldrig besökt Venedig, men det är ett mål som liksom känns som ett "måste"...Enligt en bekant är det att rekommendera ett besök UTANFÖR den verkligen turistsäsongen...Helst då sen höst, eller tidig vår, kanske! Och visst gillar vi väl alla Italien med deras siestor och lija tempon...Och DU - imponerande om kamerorna i tidigare inlägget...Tack!

Trolda - önskar fin helg!

Poppins sa...

Hej Lotta!
Jag kan tyvärr inte hälsa på dig eftersom du inte har någon blogg. Men kul att "träffas"! :)
Tack för tipset om 59 buketter - var inne på nätet och tittade. Den såg intressant ut.
Hoppas du och döttrarna får en härlig tripp till Venedig.
hälsningar Poppins

Lusthuset sa...

Tack för tipsen. Jag har stått med en bok av Donna Leon i handen och eftersom den handlade om Venedig så var jag så sugen att läsa den....nu skall jag verkligen göra det. Jag har också varit i Venedig en gång och jag tyckte också att det var en fantastisk stad, specellt mycket tyckte jag om San Marco-kyrkan som var bland det vackraste jag sett om man bara inte blivit knuffad genom den så fort, jag hade kunnat gå där i evigheter men det fick man minsann inte göra...och vips innan man visste ordet av så stod man där ute i solskenet igen och kön var milslång...suck! Ljuset var speciellt i Venedig tyckte jag. Hoppas att ni får en skön trettondagsaftonskväll och inte behöver gå ut i ruskvädret. Kramar!

Lusthuset sa...

Förresten så höll jag på att glömma....Tack för fototipsen. Jag skall nog ta fram instruktionsboken till kameran igen den är ju omfångsrik minsann. Hej igen!

Monica sa...

Så spännande boktips tror inte jag läst någon av dessa böcker..men jag vet att jag skulle älska det.. får gå till bibloteket för o söka. Älskar sådana miljöskildringar.. och är det dessutom bra historia är det ju en fullträff.. Ha det så jättegott.. Kram så här på lördagkvällen..
Ps..Lotta som skrev är http://lotta.tradgardsblogg.se/
Kram igen.. Monica

Designe sa...

Oj, va härligt det lät i boken!...Den här veckan har jag jobbat 2 dagar och varit ledig 5 dagar..tänk att ha såna veckor..Underbart! :) Ser att du har en ny vacker header! Trevlig helg! :)

SEASIDE LIVING sa...

Då var man hemma igen och här fanns så fina och härliga inlägg att läsa igen! Er nyårsdukning var verkligen fantastiskt fin!!! Då jag älskar Italien och drömmer om att en dag bo i ett stenhus där blev jag oerhört sugen på att läsa böckerna om kommisarie Brunetti. Tack för tipset!!!

Önskar dig en godfortsättning på det nya året och tackar för dina alltid så gulliga kommentarer hos mig!

Stor kram till dig från mig!

Tilde sa...

Ja, jag hänger på, Programmen om August på TV har fått mig nyfiken.
Italien , ja mitt favoritland..mitt minne från Venedig är när jag åkte gondol där med min man, o mannen i gondolen bakom , sjöng O Sole Mio!...Det ekade mellan väggarna...
Vi borde bli lite mer Italienska,
dom njuter verkligen av livet.

Sarah och hennes mamma sa...

Håller med dig helt och hållet... Leons böcker är underbara...man blir fången av miljö- och matbeskrivningarna :) Jag har nog läst de flesta böckerna om Brunetti - de flesta intrigerna har jag glömt - det är känslan som stannar kvar. Älskar Italien och det livet. Vi får hoppas att Brunetti blir filmad - tills dess får vi njuta av Midsomers Barnaby och miljön där.
Kram Annie

EVA AGNES sa...

Har du läst Lily Priors La Cucina??
Där står maten också i centrum. En helt fantastisk istoria. Det är en av mina favoritböcker. För att inte säga favoriten med stort F.
Så fort biblioteket öppnar i morgon ska jag förssöka få tag i Donna Leons bok om Brucetti.
Såg också Strindbergavsnitten. Den visade honom som jag uppfattat att han var; nämligen en stor SOCIALIST. Jag läste Röda Rummet som 27-åring samtidigt som jag jobbade på Drätselkontoret i Falkenberg. Det kunde varit en beskrivning därifrån. Även i dag. å är en klassiker.
Kramar Eva Agnes

Ann-Catrin / finthemma sa...

Jag har inte läst böckerna..hmm det orde jag nog för jag älsar oxå att läsa om miljöer.. då kan historien ibland bli sekundär..man drömmer sig bort.
Barnens kusiner är halvitalienare.. efter en skilsmässa för ca 10 år sedan flttade svägerskan med barn tillbaka till Italen.. de bor i Vittorio Veneto.. ca 1 tim från Venedig. Vi har varit och hälat på många gånger..deras lilla by, stad.. så pittoresk. Och maten sen.. ja italienare förstår ju det där med god mat..en enkel pasta smakar något helt annorlunda än hemma.. sen när de plockar fram sina fantastiska ostar... oh jag drömmer mig bort ett tag!!.
Ibland kan jag känna man är född på fel ställe..så svårt att bryta upp..
Stor kram A-C

Malin sa...

Jag misstänker att jag skulle trivas förträffligt som italienare...kulturen, temperamentet och sen maten...Har kikat på "Solens mat" mellan varven och inser varje gång att det är där jag ska vara...bland oliver och oljor viner...dofter miljöer...solmoget och nyskördat...
Men sen att läsa dessa klassiker vet jag inte...läser för det vildaste och när jag var runt 20 hade jag en förkärlek för de ryska klassikerna...det var på den sk "intelektuella" tiden av mitt liv...nja...den har i och för sig fortsatt...Ska baske mig ta och läsa Donna Leons böcker istället...

Kram på dig från Malin

Willewira sa...

Hej!
Jag är en ny besökare och bloggare och fastnade för din blogg när jag såg att du nämnde Kommisarie Brunetti - en gammal vän i litteraturvärlden.
Vad kul att även du har upptäckt denna underbara deckare av Donna Leon (som jag först trodde var en kvinna - och då har jag bott i Italien??). Jag vet inte hur många av mina vänner jag frågat om de läst böckerna av honom, men icke!
Visst är de bra!! Och, precis som du säger, miljöbeskrivningen är så otroligt fångande och inspirerande. Men så tillhör jag också dem som älskar Italien. Fast mitt hjärta tillhör som mest Rom. En stad värd att besöka om du inte gjort det!
Vill du läsa en bra bok om Italien ska du läsa "Vårt hus i Ligurien" av Annie White. Den handlar om två engelska systrar som på semestern i Italien bestämmer sig för att köpa ett hus. Man får följa deras möten med befolkningen och kulturkrockarna. Den är helt underbar om man gillar miljö- och personbeskrivningar.
Ha det så bra när du läser vidare om Brunetti. Jag hoppas som du att vi någon gång får se honom på TV.
/Willewira :-)

Willewira sa...

Tack snälla du!!
Jag hade inte fel när jag trodde hon var en kvinna - Donna Leon. Jag vet inte vem som övertalade mig om att hon var en han, men jag har aldrig känt mig helt överens med det. Har dock inte tagit mig tid att kolla upp det, så tack igen!

Håller med om att den senaste inspelningen av Övertalning inte var så bra som den första. Denna version kändes lite forcerande. Man hade skalat av mycket av de små gesterna, blickarna, kommentarerna som gör Jane Austens verk så farcinerande.
Precis som du ser jag fram emot nästa film. Tror den kommer den 10 januari, men jag kan ha fel.

Ha det så gott! Och njut av filmen!

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Donna Leon är väl inte särskilt omtyckt i Italien om jag minns rätt. Tycker att jag har läst den någonstans? Jag har fått hem Strindberg nu, yes! Ska ge mig i kast med honom. Har också plöjt igenom en av Lagerlöfs böcker de sista dagarna. Trevligt med utmaningar! Hur går det för dig?

Lella sa...

Roligt med klassiker, Röda rummet är en favvo! Jag ska oxå läsa lite fler klassiker i år.
Hittade en rolig länk på Amorosas hemsid, http://www.literature-map.com/
Och jag kan inte annat än hålla med dig, att de inte har spelat in Donna Leones böcker! Mycket märkligt...
Kram