Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

torsdag 28 februari 2008

The cake factory

När mannen fyllde år för en månad sedan, blev han uppvaktad på jobbet med en fin flaska whisky. Som tack ville han bjuda på tårta. Så i förrgår gjorde jag 44 gula rosor i marsipan. Igår bakade jag fyra avlånga kakbottnar och i morse dekorerade jag med 1,5 liter vispad grädde. Rena rama tårtfabriken! :)

Men tårtan blev bra och den avlånga formen gjorde att den var ganska lätthanterlig. Man kan ju ställa dem i rad och få en väldigt låååång tårta om man vill. Jag beräknade 11 bitar per tårtbotten, det var ganska lagom stora bitar. Eftersom jag bara har två brödformar fick jag baka i två omgångar och tog förstås hälften av allting till smeten. Här kommer receptet om någon vill prova:

Lååååååång tårta för 44 personer

Tårtbotten
8 ägg
8 dl strösocker
6 dl vetemjöl
4 dl potatismjöl
2,5 msk bakpulver
2,5 msk vaniljsocker
2,5 dl hett vatten
Till formarna
smör
riven kokos
Fyllning
500 g jordgubbssylt
7,5 dl mjölk
5 små påsar kokmarsan
3 dl vispad grädde
Garnering
1,2 liter vispgrädde
marsipan, choklad, frukt el dyl

Smörj fyra brödformar och häll i kokosflingor. Sätt ugnen på 200 grader.
Koka vaniljsåsen och låt kallna. Rör ner vispad grädde.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser till smeten och vänd ner. Häll över det heta vattnet.
Häll smeten i formarna och grädda i 30-35 minuter.
Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp. När de är helt kalla, skär varje kaka i tre delar.
På den understa breds ut sylt. På den andra vaniljkräm. Överst och på sidorna garneras med vispad grädde. Till sist dekorerar man med marsipanrosor, choklad och/eller frukt.

Det blev en bit kvar som bakerskan fick smaka. Jippi!

When my husband celebrated his birthday a month ago, his friends at work congratulated him with a bottle of fine whisky. Now he wanted to treat them with a traditional Swedish birthday cake.
So the day before yesterday I made 44 yellow roses in marzipan. Yesterday I baked four cakes and this morning I decorated with 1,5 litre cream. It was like a cake factory! :)
I made four long cakes but you can put them together and make one very looooong cake. Here is the recipe if anyone would like to try to make them:
Loooooong birthday cake for 44 persons
The cakes
8 eggs
8 dl sugar
6 dl flour
4 dl potatoe flour
2,5 spoons of baking powder
2,5 spoons of vanilla sugar
2,5 dl boiling water
For the baking tins
butter
desiccated coconut
The filling
500 g strawberry jam
7,5 dl thick vanilla custard
3 dl whipped cream
The garnment
1,2 litre whipped cream
marzipan, chocolate, fruit or things like that
Grease four baking tins and put desiccated coconut in them. Turn on the oven, 200 degree Celcius.
Mix the vanilla custard with the whipped cream.
Whip eggs and sugar. Mix flour, potatoe flour, baking powder and vanilla sugar into the mixture. Also pour down the hot water.
Pour the mixture into the baking tins and bake in oven for 30-35 minutes.
When the cakes have cooled down, cut each cake in three layers. On the first layer put jam, on the second layer put vanilla custard. On the top and sides whipped cream. Decorate with marzipan, chocolate or/and fruit.
Tonight there was a small cake left for the baker. Jippi!

26 kommentarer:

Lee sa...

Det var ju smart att göra tårtan så Den var fin=) Hoppas den var god!
Kram//Lee

Terri sa...

Poppins...you're a goddess! Those cakes look like heaven! What a talented girl you are!!

Merja sa...

Läckra tårtor! Vilket piller att göra så många rosor, men nu är du väl en hajare på det!!
Ha det/Merja

Britt sa...

Vilka tårtor. de måste ha blivit uppskattade.//Britt

Zaga sa...

Oj vilka fina tårtor!!!
De måste ha uppskattats på jobbet!!
Ha en trevlig helg och tack för receptet!
Kram E

http://asas.tradgardsblogg.se/ sa...

Milde tid vilken tårta..så fin o god den såg ut..=)/åsa

Kattfot sa...

Ojojojoj den ser ju så smaskig ut....för att inte tala om fin! Är du konditor?

Hanneles paradis sa...

Det borde ju maken ha gjort :)

Lily of the valley sa...

Mmmmm! Ser smarrigt ut...
kram

Lusthuset sa...

Det är Bageri Poppins i farten förstår jag. Såååå fina de blev och är säkert lika goda som de ser ut. Bara att göra marcipanrosorna måste ha varit ett helt företag. Tur att det blev en bit över till dig om du nu inte blev mätt bara på att hantera dem. Ha en skön kväll. Kramar!!

Lella sa...

Otroligt!!!
Är du konditor?!?
Kan man beställa :o):o)
Kram

Jes/Vita villa vila sa...

Milda tider - vad du är duktig...på att baka också :) Ser verkligen smarrigt ut!!!

Kram Jes

Guldkant På Livet sa...

Finns det ingen ände på vad du kan och klarar, såå fina tårtor och säkert supergoda också, trevlig helg!! Mari.

Sara sa...

Wow vad du är duktig, din man borde vara stolt:)

Signes Second Floor sa...

Otrolig tårtfabrik ni har. Jag tar gärna anställning - kan baka formarna men får lämna dekorationen till dig - du är bäst!!!
Nästa år fyller vi i familjen väldigt många år så jag sparar receptet! Kram Lotta

chatrine sa...

Oida, så gode disse hæerlige kakene så ut! Koselig av deg å bake til hele jobben!:) Det ble nok en veldig koselig overraskelse til alle de arbeidende;)
Ønsker deg så en riktig fin helg!
Klem fra chatrine:)

EVA AGNES sa...

Smaskens!!!!
Mmmmm så gott med tårta. Men, jag måste akta mig lite. Får lätt smak på sötsaker om jag börjar med det.
Verkligen en äkta tårtfabrik hemma hos dig med rosor och allt. Duktig är du.
Tänk att du gillade mest samma provdocka som jag. Den med handskarna. Jag föll pladask när jag så den bilden.

tintins fru sa...

Så jättefina tårtor. Ser verkligen smarriga ut. Och vackra rosor.
Dom kan inte mannens arbetskamrater
klaga på. Jag har också bakat idag.
Det är mannens tur att ha kaka till
fredagsfikat.....det blev morotskaka.

M&Co sa...

Oj nå ble jeg imponert! Jeg må innrømme at jeg alltid har vært dårlig på matlaging til selskaper (Med mindre vi bare er noen veldig få) men tenk å lage marsipankake til hele jobben da! Nydelig med de gule rosene, blir jo rent sulten her jeg sitter ;-)

Ninnie sa...

De där tårtorna ser verkligen mumsigt söta och goda ut, måste blivit mycket uppskattade!

Ann-Catrin / finthemma sa...

Poppins... vika tårtor..vilket arbete.. bara att göra marsipanrosorna.. men det var väl väldigt uppskattat kan jag tänka... ser så himla goda ut!!
Säg vad du inte kan kvinna!!!
kramar A-C

Annalunda sa...

Absolut bedårande! Vilka rosor...och vad gott det ser ut! Du är fantastisk Elinor! Kram Annie
(som är jätteimponerad!)

Karin A sa...

Mmmmm ser fantastiskt gott ut! Så söta rosor. :) De kan inte annat än ha blivit uppskattat på makens jobb!? :)

Kram!

Mi sa...

Men oj vilket jobb! Vad fina de blev! och de söta rosorna! Vilken talang!

Ha det bra och tack för receptet!

Kram
Mi

Rosa sa...

This is so different than that normal round cake. How clever. I wish I had a piece right now!

Jill sa...

this is so beautiful! I really want to try it. I think I'll use my own recipe and your methods. What size pans do you bake the cake in and do you cut them lengthwise? I love your blog!