Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

söndag 9 november 2008

Fynd i bokhyllan / Gem from the book shelf

Idag tänkte jag börja med ett nytt tema: då och då ska jag plocka fram en bok från vår bokhylla och presentera den. Bland våra böcker finns nämligen flera små pärlor som förtjänar lite uppmärksamhet. Det blir nog inte direkt romaner utan mest faktaböcker med roligt eller intressant innehåll. Jag har redan presenterat Fru Prostinnans Huskurer med de fantastiska råden om hur man behandlar finnar och skoskav. Har ni glömt recepten finns de här!

Först ut i temat blir Kropp och kläder – Klädedräktens konsthistoria av R Broby Johansen. Boken skrevs 1966 men har kommit ut i olika upplagor, min är från 1985. Det historiska förloppet är ju förstås opåverkat av tiden även om tolkningen av historien kan kännas förlegad emellanåt, t ex de här raderna om bruket av skor:

”Det mänskliga skelettet skiljer sig principiellt från alla ryggradsdjurs genom fotens byggnad. Den har 26 ben, förenade till ett elastiskt valv. Höga skoklackar sätter fjädringssystemet helt, låga klackar delvis ur funktion. Gången medför en ständig hjärnskakning. (Hänger det ihop med de höga damklackarna att vi har tre gånger så många kvinnliga patienter som manliga på våra sinnessjukhus?)
De höga klackarna åtföljs av konstant böjda knän, utskjutande bakdel och sicksackhållning hela vägen uppåt. Inte ett enda organ i kroppen befinner sig på naturlig plats…” Vilken tur att jag inte går i högklackat. Måste dock påpeka att det inte är min parentes utan författarens. Om man bortser från vad vi idag ser som fördomar och väljer att se det som kuriosa, kan man få mycket intressant fakta att fundera på, t ex om asiatiska kläder:

”Kimonon bärs öppen. Vi har det betecknande uttrycket ”tillknäppt” hos oss. Knappar, hakar och nåla är i Japan okända både att hålla ihop dräkten med och som prydnad. I Kina begagnas de visserligen, men knutna snoddar är det vanliga…
Om hösten sprättas plaggen upp och förses med vaddering, som åter avlägsnas om våren (jämför våra sportrockar med löst lammskinnsfoder) Och vid kallt väder tar man på sig flera lager plagg, ända upp till 13-14 kimonoer på varandra…”
Eller följande (som förklarar varför det känns så knepigt om man lånar mannens skjorta):

”Ett drag i dräktens könsdifferentiering, som har hållit sig till vår tid, är överförandet av kyrkans fördelning av könen – med männen till höger och kvinnorna till vänster vid gudstjänsten – till knapparna, som hos männen alltid sitter på dräktens högra sida, hos kvinnor alltid på vänster.
Män knäpper alltid sina kläder med höger hand, sticker vänster tumme i knapphålet och sätter knappen mot den, drar över tyget med höger pekfinger och pressar igenom knappen med höger tumme, medan de styr den med vänster hands tumme och pekfinger. En kvinna sticker höger tumme genom knapphålet, tar tag i knappen med samma hands fingrar och hjälper till med vänster hand.”

För en gångs skull har vi kvinnor det lite enklare. :) Modet har faktiskt speglat könens roller på olika sätt, det visar det här som handlar livet efter första världskriget:

”Kvinnorna intog en helt annan ställning i samhället än förr. Tidigare hade unga flickor från medelklasshem bara kunnat bli lärarinnor och sjuksköterskor. Med möjligheten till självständigt arbete kom känslan av ekonomiskt oberoende, en effektiv form av frihet…
Korsetten, som hade varit kvinnodräktens konstruktiva grundval sedan 1830, avskaffades. I stället fick man höfthållare, som höll strumporna uppe, och bysthållare för att hålla ned brösten, så att de inte syntes. Klänningen var en lös tunika, öppen kring halsen och i mitten av 20-talet ärmlös. Midjan försvann 1921, och 1923 sjönk skärpet ner under höfterna, så lågt, som det inte hade suttit sedan medeltidens mansdräkt.
… Benen visades upp emot knäna, intill 1924 ännu i svarta eller i varje fall mörka strumpor, därefter i köttfärgade, först rosa, senare i mera solbrända nyanser. De var av silke eller konstsilke, som hade blivit billigt."
Slutligen bjuder jag på lite av författarens tankar kring kläder:

"Att vara felklädd, t ex att komma till en bjudning i vardagsdräkt när alla andra har frack, kan vara en obeskrivlig mardröm som, om man upplevat den i unga år, kan få de fruktansvärdaste följder. (Inom parentes en personlig bekännelse: t ex denna bok!) Någonting av det lustigaste hos en clown är att hans kläder inte passar honom...”
This is very difficult to translate since there are a lot of quotations… Today I will start a new theme: Gems from the book shelf. Now and then I will pick a book from our book shelves and present it for you. It will be books that deserve some attention. Probably it will not be novels, no, it will be books about different things. Today I start with Body And Clothes – An Art History Over Costume by R Broby Johansen. It was first published in 1966, my edition is from 1985.

The book is full of fun and interesting facts and pictures. The history is not effected by time, but the interpretation of the facts might be a bit out-of-date sometimes. If you don’t get hanged up on the prejudices, you will enjoy the art history of costume
.

12 kommentarer:

Karin A sa...

Åhh, Poppins - den där boken har jag läst flera gånger men den finns inte i min bokhylla. :) Som du skriver en riktig pärla. Mode och kläder i kombination med samhällsutveckling och historia har alltid fascinerat mig. Jag har bland annat skrivit en uppsats om kläder och kvinnans frigörelse (inte helt oväntat finns det en tydlig koppling dem emellan)! :) Ha en riktigt bra start på den nya veckan...

Kramar Karin

Ps. Hur går det med julboken? :)

Lusthuset sa...

Ja, den boken är ju ett fynd. Jag har stått och tummat på den många gånger på bokrean, men satt den tillbaka. Kommer den igen nästa år gör jag nog inte det. Hoppas att min vännina L som är sömmerska har den annars vore det ju något för henne också. Tänk vad kläder är viktigt i de flesta sammanhang och så det har ändrat sig genom tiderna. Tur tror jag att vi lever nu för tänk så mycket hemskt vi slipper. Tack för att du satte ljuset på denna bok. Ser fram emot nästa. Ha en bra vecka. Kramar!!

Elisa Day sa...

Vilken charmig bok! Intressant att läsa om kläder och historia. Ska bli roligt att se vad du presenterar för bok nästa gång. Kram

Kattfot sa...

Vilken intressant bok, den ska jag hålla utkik efter. Ett riktigt trevligt tema också :) Ser fram emot att läsa om nästa bok!

Kram Catrin

Hanneles paradis sa...

Tänk så mycket roliga böcker det finns, vi har ett litet eget bibliotek, som jag verkligen glädjer mej åt.

MOas sa...

Men vilken härlig bok.. den måste jag leta efter den är ju perfekt, lite rolig samtidigt som den är väldigt informativ och intressant, alltså perfekt när jag har Dräkt och stilhistoria i skolan.. DÅ blir det till att kolla runt i antikvariaten ... tack för tipset kära Poppins.. Kram Monica..

Annika Christensen sa...

Intressant sätt att berätta om böcker - kul tema. Den skulle jag vilja låna men den du beskrev förra gången får jag nog börja med.
Vad kan nästa boktips bli må tr0
Annika

NinaH sa...

Härligt, intressant.... och fniss... skrattlockande... inlägg! Så´na läser jag gärna många!;-)

Lilla Eken sa...

Åååhhh, den där boken lånade jag säkert 10 gånger på bibblan när jag var 11-12 år och inne i min värsta Dumas och Napoleon period!
Vad jag och min kompis satt och studerade klädedräkterna från förr! Och drömde oss bort!
Måste försöka hitta den i något antikvariat tror jag. Tack snälla du för tipset!!
/I.

Nässelblom och choklad sa...

Den finns även i min bokhylla och har blivit lite bortglömd. Men nu påminner du mig om hur intressant den är. Ska nog ta fram den. Har inte hunnit med Nordic Female Eye på grund av tidsbrist, men det betyder inte att jag är ointresserad. Ska försöka ta tag i mitt galleri igen...

Helena - nyckeln till mitt hjärta sa...

Vilket roligt tema! Ser fram emot fler pärlor från din bokhylla.
Kram Helena

Trolda sa...

Vilken charmig bok =D Och liksom du går jag heller inte i högklackat - jag HAR dock ett par som jag KAN använda ibland, men endast då jag vet att det blir till att SITTA ner större delen av kvällen...;-) Och det är intressant att läsa om hur kläderna speglar oss människor genom tiderna - och att vi FINNER oss i allt "underligt" att sätta på oss egentligen... :) Härligt tema du tar oss med på!

Trolda - kramar =D