Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

torsdag 13 augusti 2009

Architecture spotting

Jag är intresserad av arkitektur och när jag är ute och promenerar ser jag faktiskt mer på husen än på människorna jag passerar. Detaljer som dörrar, fönster och utsmyckningar fångar mitt öga. Jag tycker också om att fundera på planslösningar och hur man har planerat områdena runt omkring husen.
Mina favoriter är oftast inte de nyaste husen men det finns förstås vackra, funktionella och roliga moderna hus. När jag skriver ett inlägg om modern arkitektur ska man ha i åtanke att det är blott mina (och mannens) enkla synpunkter som kommer fram. Vi är inga arkitekturkritiker, alltså. :)

Man kan säga att vi hade arkitektur som tema på vår semester för vi har åkt omkring och tittat på massvis av hus, både nya och gamla. Vi har också varit på två utställningar om arkitektur i Danmark. På Dansk Arkitektur Center som ligger på Holmen tvärs över Nyhamn, tittade vi på verk av Foster and Partners. De har specialiserat sig på att bygga om eller bygga ut redan existerande byggnadsverk, t ex Riksdagshuset i Berlin och innergården till British Museum. De visade också planerna för ombyggnad av Slussen i Stockholm.

Foster and Partners var också med på utställningen om ekologiskt byggande på Louisiana. De visade upp en hel ny stad som byggts upp i öknen, en modern stad med rötter i den arabiska traditionen. Annars var det mest visioner och framtidsdiskussioner på utställningen, väldigt få genomförda projekt.
(Obs! Detta är ett foto av ett foto på Riksdagshuset i Berlin från utställningen på DAC)

Vår egen lilla rundtur började i Köpenhamn. Här har det byggts otroligt mycket de senaste tio åren. De gamla hamnarna och militära områdena har blivit bostads- eller kontorsområden. Många känner säkert till det nya biblioteket (Svarta diamanten) och den nya operan, men det finns mycket mer.

Längs Islands Brygge står nya hus på parad och två gamla silos har gjorts om till lägenheter (se nedan). Man har helt enkelt hängt på ett ytterskal men jag undrar hur det ser ut i mitten. Ett vackert hus? Njae, men roligt.

************************************
På andra sidan hamnen, bakom köpcentrat Fisketorvet, växer ett nytt bostadsområde upp. Husen gick i modern funkisstil med många intressanta detaljer och former.


************************************
Ännu längre söderut kring Tegelvaerkshavnen har många stora kontorskomplex vuxit upp men också bostadshus. Intrycket var ödslig sovstad med kajer och båtplatser i stället för vägar och garage. Stilarna var lika många som husen och det kändes som om man saknade något som höll ihop området. Det fanns hus som jag tyckte vann på att granskas lite närmare, som det här bruna.
************************************
På vägen mot bron till Sverige har förorten Örestad vuxit sig stort. Det fanns några intressanta hus, som det här bostadskomplexet med radhus (alla har en liten uteplats åt andra hållet) och P-hus bakom alptopparna. Framför huset går en högbana in till staden. Annars gav området ett tråkigt intryck, en ”lyx-slum”.************************************
Det trevligaste nya området hittade vi i norra Köpenhamn, i gamla Tuborg havnen. Här fanns det affärer, museer och folkliv. Vi tog en cappuccino med utsikt över det senaste tillskottet av modern arkitektur – riktigt vackert, tycker jag. I helgen är det fest i området när det är båtutställning. När vi kom hem såg vi Hammerslag på dansk TV (mäklare som tävlar mot varandra) och fick veta att just det här området var ett av mest exklusiva i hela staden. En fyra gick för 7.2 miljoner danska kronor (tio miljoner SEK) och då ansågs det vara låga ”kristidspriser”.
************************************
I Sverige kikade vi på Norra hamnen i Helsingborg. Det är ett område som har mycket folkliv och en stor marina. Men husen? Inte alls i min smak, återigen ett ”lyx-getto” i Helsingborgsfunkis – vitt och glas, ingen fantasi alls. Enda undantaget är Dunkers kulturhus som jag tycker mycket om.
************************************
Västra hamnen i Malmö är trevligt, däremot. Här finns både stora och små hus, färgglada hus och vita hus. Till skillnad mot Tegelvaerkshavnen i Köpenhamn så hålls de olika stilarna ihop , kanske eftersom allt är byggt på en mindre yta. Istället för öde sovstad känns det som en stadskärna med raka gator och slingrande gränder. Det är roligt att ge sig ut på upptäcksfärd. Sen finns ju Turning Torso här också. Det är imponerande även om jag inte precis tycker att det passar in bland den övriga bebyggelsen.
Arkitekturspaning - Architecture spotting - kan jag rekommendera. Det är roligt och passar även om inte solen lyser.

I will not translate this into English but it is all about Modern Architecture in Copenhagen and the Swedish cities Malmö and Helsingborg.

5 kommentarer:

Hjärtat Mitt sa...

Men visst är det spännande att titta på hus.
Det finns så många vackra byggnader, både gamla och nya.
I Kina var det verkligen intressanta hus. Tyvärr så såg vi de flesta när vi åkte bil, så det blev inga kort.
Hoppas på att kanske återvända någon gång :)

Kram Mari

Tingeltangel sa...

Vilket roligt och spännande tema för era utflykter. Jag är imponerad av dina iakttagelser och analyser av det ni sett. Även om du inte är proffs beskriver och bedömer du det på ett bra sätt tycker jag. Jag är själv ganska svag för modern funkis, men man blir lätt övermätt på det när man ser det i överföd.... En sommar när vi körde längs svenska västkusten och över till Danmark åkte vi över en mängd broar, många av dem mycket vackra. Vi höll räkningen på dem och kallade det vår brosemester - det är det närmaste ett tema vi kommit.

Karin A sa...

Ja arkitektur är något som fascinerar mig också. Stilarna är många och precis som du kan jag tycka att en del områden är riktigt fina medan andra...

Tack för den guidade turen genom Köpenhamn, Helsingborg och Malöm. Nyfunkishusen i Köpenhamn gillade jag men jag kan tänka mig att det är något helt annat att uppleva irl. Det enda jag har sett i verkligheten är Turning Torso. Var i Malmö förra våren och då började vi kvällen där uppe.

I Göteborg har vi norra älvstranden. Blir sugen på att ta mig ut dit och fota lite. Framöver ska södra älvstranden också byggas om och det ska bli spännande att se vad som händer där.

Ha en skön helg! Kramar Karin

Trolda sa...

Visst är det väl fascinerande med HUS i alla dess färger och former! Jag gillar nog mest gamla hus men håller med om att vissa nya känns friska och funktionella. Köpenhamn är verkligen en pärla vad gäller att kika på hus i olika stilar och åldrar. Spännande reportage och imponerande analys! :) Och NATURLIGTVIS kommer utsikten att visas på "söndagsbilden"...;-) (kanske inte DENNA söndag, men förhoppningsvis tills nästa...skall ju flytta med datorn, ny inkoppling, o.s.v - kanske blir "datorlös" en tid...)

Trolda - kramar och ha en fin helg!=D

Moa sa...

Spännande läsning Poppins.. och jag håller med dig om att en del ställen såg lite fantasilösa och öde ut trots sin fina placering. Mycket att önska vad gäller att tänka på att tillfredställa ögat och få en helhet i de enormt stora komplexen.. Finns faktiskt ett område i Göteborg som har ett vackert läge, där har Universitetet lokaler, en stor teater och så är det bostadshus med kajer. Turbåt över till storgöteborg, ja mycket trevligt.
Ha en skön helg.. Kram/Monica