Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

måndag 19 april 2010

The King's ladies

Part I
Nyligen läste jag om Ludvig XIV. Ni vet vem jag menar; kung Sol, han med Versailles och med perukerna. Vilket liv han levde! Och han levde det publikt. Hade han levt idag skulle vi nästan jämföra det med Big Brother. Aldrig var han ensam förutom några timmar om natten, annars var han uppvaktad vid varje timme. När han steg upp var det inför en samling av utvalda hovmän som hjälpte honom att klä sig. Han intog sina måltider inför hovet. Det var en ära att få prata med konungen samtidigt som han satt på ”nattstolen”, dvs toaletten. Hela dagen var han omringad av uppvaktning.

Han var verkligen solen som hela världen kretsade kring. Adeln slogs om vem som skulle få tillgång till små rum på de kungliga slotten för att få vara i hans närhet. Högsta äran var att få bli inbjuden till sommarslottet Marly där man umgicks mer intimt med kungen eftersom det endast var några hundratal inbjudna.

Ludvig XIV föddes 1638 som son till Ludvig XIII och drottning Anna av Österrike (en spansk prinsessa!). Fadern dog fem år senare och lille Ludvig utropades som kung under sin mors regentskap. Han uppfostrades förstås till att bli härskare och lärde sig att plikten som kung gick före hans privata känslor. Därför avstod han också från sin första kärlek utan att klaga – den söta Marie Mancini, en av sju systerdöttrar till kardinal Mazarin och som inte ansågs vara passande att bli drottning av Frankrike. Dessa systerdöttrar kallades förresten för the Mazarinettes och alla blev bortgifta med höga adelsmän.
Maria Teresia
Ludvig blev istället gift med en spansk prinsessa vid namn Maria Teresia som var hans kusin. Äktenskapet blev inte lyckligt men inte heller olyckligt. Båda gjorde vad som förväntades av dem och resultatet blev flera barn men endast en son levde till vuxen ålder, kronprins Louis. Drottningen ansågs vara tråkig men så var hon ju uppfostrad hos det spanska hovet som var mycket strängt och religiöst. Kungen älskade kvinnor – helst vackra, intelligenta och underhållande sådana. Det var många damer som fann vägen till hans bädd. Ingen kunde neka men för många var det ära att bli utvald och dessutom början på en karriär som gagnade hela släkten. Inte konstigt att många äkta män valde att titta åt andra hållet om hustrun råkade fånga kungens öga.
Louise
Den första officiella mätressen var en ung flicka vid namn Louise de La Vallière. Naturligtvis var det skandal att kungen hade en älskarinna. Ännu värre var det att kungen begick äktenskapsbrott men lite förmildrande var det att älskarinnan i alla fall var ogift så det inte blev dubbelt äktenskapsbrott. För Louise var det i vilket fall som helst inte lätt, hon var djupt religiös och kände stor skuld över kärleksaffären med kungen. Tillsammans fick de sex barn varav endast två överlevde spädbarnsåldern och blev erkända som legitima.

Louise blev mer och mer övertygad om att hon måste bryta förhållandet till kungen för att rädda hans själ. Hon trivdes inte bland hovet och önskade aldrig några favörer för sin egen del. Själv ville hon inget annat än att dra sig tillbaka till ett kloster för att sona sina synder. Trots att kungen började tappa intresset för sin mätress ville han inte släppa henne. Hon fick fortsätta att vara den officiella mätressen även sedan han inlett ett passionerat förhållande med Athénaïs, markisinnan de Montespan. Athénaïs var gift vilket betydde att kungen begick dubbelt äktenskapsbrott och då var det bättre att utåt visa upp den ogifta Louise – även om alla kände till ”hemligheten”. När kungen åkte till Flandern för att utkämpa krig, följde både drottningen, den officiella mätressen och den hemliga och höggravida mätressen med. Hans belackare sade att kungen drog ut i krig tillsammans med sitt harem. Efter åtta år som förkläde till Athénaïs, lyckades Louise få kungens medgivande att dra sig tillbaka till ett kloster där hon levde i 35 år.
Athénaïs
Athénaïs var en helt annan typ av kvinna än Louise. Hon var levnadsglad, vass i replikerna och krävande. Kungen var som vax i hennes händer och gav henne allt som hon önskade – och lite till. Dessutom gav han henne sju barn varav tre överlevde. Barnen föddes i hemlighet och lämnades bort för att uppfostras av en madam Scarron. Först många år senare när kungens förhållande med Athénaïs var offentligt, erkände kungen barnen. Dock erkändes inte Athénaïs som mor till de kungliga barnen vilket betydde att barnen officiellt var moderslösa… Efter en giftskandal där Athénaïs blev anklagad för att förtrolla kungen genom kärleksdryck, började kungens känslor för henne att svalna och det långa förhållandet tog slut. Athénaïs drog sig tillbaka till sitt slott som kungen gett henne och efter ytterligare några år gick även hon i kloster. Fast jag undrar hur hon trivdes där, denna temperamentsfulla kvinna som inte var särskilt religiös lagd.

Nästa unga kvinna som vann kungens hjärta var Angélique de Fontanges, endast arton år och vacker som en dag enligt hennes samtida. Hon blev strax gravid men barnet överlevde inte. Svårt sjuk av konsekvenserna från barnsängen fick hon se kungen tappa intresset och leta efter andra damer som kunde roa honom. Hon dog endast tjugo år gammal.

Många kring kungen var oroliga för hans själ. Det var en tid då kyrkan var stark – även om den inte var lika stark som kungen – och det var inte rätt att kungen gång efter gång begick äktenskapsbrott. Man försökte milt men orubbligt förklara att kungen måste ändra livsstil innan det blev för sent och hans själ förlorad till att pinas i skärselden. Plötsligt dog drottningen, 45 år gammal, och kungen stod invid ett vägval. Vad hände? Fortsättning följer i nästa inlägg då jag ska berätta om kungens fru…

PS Om du vill se en film som ganska bra speglar livet kring Ludvig XIV kan jag rekommendera Vatel med Gerard Depardiue och Uma Thurman. Det handlar om en adelsman som får besök av kungen och måste lägga en enorm förmögenhet på underhållning och fest. Och den som ska genomföra det hela är Vatel (Depardieu). Det är så mycket prestige i uppdraget att han är beredd att satsa allt och ett misslyckande kan inte accepteras.

This is a long article about king Louis XIV of France and his ladies.

13 kommentarer:

IET sa...

Vad trevligt med en liten historielektion så här till morgonkaffet.
/I.

Galtholmen sa...

Åh, jag älskar det franska kungahuset. Har läst o tagit till mig mycket genom åren. Konstigt nog känns det som om jag kan mer om det franska än om det svenska...
Tack för intressant läsning.
Ulrika

Madame C sa...

Åh, tackar, tackar för den kulturvandringen;)
Ha det gott,
Charlotta

NinaH sa...

Så intressant att läsa!!!
Tur man varken är rik eller vacker eller i ålder eller "mellan-europeiska" eller lever på den tiden ... så man riskerat att hamna i "solens" närhet!;-) Men som sagt... intressant att läsa om! Jag läser just nu (parallellt med en R. Hill- deckare!;-)... Beror på vilken stämning man är i resp. dag!;-)...) om Maria av Skottland.... där stoir del också tilldrar sig vid franska hovet. Men omkring hundra år före solkungens tid. (Jag älskar att läsa historia - alla tidsepoker och både fakta och romaner.)

Trolda sa...

Tack för denna informativa och mycket trevliga läsning! =D Du skriver på ett spännande och levande sätt och det är nästan som om man var på plats! =D hade dock nog inte VILJAT vara på plats under sådana förhållanden... ;-)

Trolda - Godmorgon! =D

Malin sa...

Tänk om en lärare i skolan presenterade historia på det här viset...inled med "big brother" o så dra i gång...massor av ungar skulle vara superintresserade....

Kram från Malin

Karin A sa...

Tack för denna lilla lektion! Du skriver bra och levande om det franska kungahuset. :) Hoppas allt är bra!

kram från Karin

La Silla Chic sa...

I love your post, of course I read it with the google traductor.
I understood your post, but sometimes is funny the traduction, but is better than nothing.
I'll try to watch the movie. Thank you is very interesting the story. Julia C. from Argentina

Anonym sa...

Intressant läsning! Tänk om lärarna kunde fångat en på det viset :D))
Fantasin skenar iväg... ;-))
Kramar från vännen Lily

EVA AGNES sa...

Åh, tack kära Poppins för den historielektionen. Läste allt med stigande intresse.
Kan inte vänta på nästa inlägg. Måtte det komma snart.
kramar Eva Agnes

Belle Brocante design sa...

Hello!

Lovely paintings! And yes your package was arrived o.k.! Lovely angel box. I thought I told you already but not, sorry! Thank you again for it!

Have a nice weekend,
Annemiek

Liane sa...

Vilken intressant läsning, de tär lite små spännande att läsa om dåtidens kungahus & adel. Det var ett helt annat levnadssätt då mot nu vad som förväntades var rätt & riktigt, fast det kanske inte är helt annorlunda mot nutid bara att det ses med andra ögon, men intressant är det

♥ Hannele på Hisingen sa...

Intressant.