Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

söndag 13 februari 2011

Carrot soup

I lördags hade vi goda vänner på besök. Eftersom vi inte träffats på länge, var det extra roligt att ses. Och som vanligt var det en hård kamp mellan dam- och herrlagen i kortspelen. Gissa vem som vann? Ja, vi tjejer förstås.

Som förrätt åt vi morotssoppa - så jag fick anledning till att duka med mina buljongkoppar i engelskt porslin. Här kommer mitt enkla recept på morotssoppa om du vill testa:

1 kg morötter
1 l buljong (helst kyckling eller kalv)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g passerade tomater
0,5 dl apelsinjuice
en skvätt calvados
salt, peppar, fänkål, spiskummin
crème fraiche

Skär löken i stora klyftor och bryn den försiktigt med vitlöken. Häll i skivade morötter, buljong och tomater och låt allt puttra tills morötterna är mjuka. Krydda, häll i juice och calvados. Smaka av. Mixa soppan slät och servera med en klick crème fraiche. Om du vill kan man lägga bitar av kryddig korv eller bacon i.
We had good friends over for dinner on Saturday. We had not met for a long time so it was really nice to see each other and it turned out to be a tough battle by the card table. The ladies against the gents. Guess who won? Yes, we girls of course!

As a starter I served carrot soup - and I got a reason to use my English soup-plates. If you want to try carrot soup - here is my recipe:

1 kilo of carrots
1 litre of stock (chicken or veal)
1 onion
2 cloves of garlic
300 grams of tomato sauce
0,5 declitre of orange juice
a splash of Calvados
salt, peppar, fennel, cumin
Crème fraiche

Cut the onions into pieces and fry it together with the garlic. Cut the carrots and put them into the pan together with tomatoes and stock. Let it simmer intill the carrots are soft. Spice the soup and mix with Calvados after your taste. Blend everything so the soup gets smooth. Serve with a knob of Crème fraiche and maybe small slices of spiced sausage or bacon.

4 kommentarer:

Merja sa...

Vackert poslin! Alltid kul att träffa vänner ...och att spela kort. Det blir inte så ofta, men i somras på semestern hade vi ett ryck med kortpel.
Receptet är sparat:)

NinaH sa...

Mums! Låter det! Ska provas!;-)
Härligt porslin - både på denna bild och det blå i förra inlägget!!

Bruno och Mig sa...

Mums! Det var en lyxigare variant av morotssoppa. Den ska jag ta och pröva. Vackert porslin du dukat med också.

Ha en skön kväll

Krmar L

Trolda sa...

Låter väldigt smarrigt det där - och så NYTTIGT det ju är med morötter...;-) KUL att få använda "finporslinet" till goda Vänner...blir extra gott då! =D Och HÄRLIGT med "tjej-seger" - men var något annat väntat!?! ;-)

Trolda - önskar fin helg! =D