Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

onsdag 10 augusti 2011

Garden Party

I helgen firade vi min födelsedag i förväg. Jag ville ha en trädgårdsfest så i stället för att fira i september bjöd vi in till party i augusti. Två tält fick plats i vår lilla trädgård och där dukade vi upp. Kvällen blev jättetrevlig även om det kom åska och regn vid midnatt. Som tur var, höll tälten det mesta av blötan borta.
We celebrated my birthday last week-end. Instead of celebrating in September, we had a garden party in August. We managed to squeeze in two tents in our small garden. We had a lovely party even though it started to rain by midnight. Luckily the tents kept most of the wet away.
Jag hade slavat ett par dagar i köket med maten till buffén. Så här såg menyn ut:
Örtmarinerad kyckling med persilladesås, laxspett med chili, italienskt kallskuret (skinka och salami), små räkpajer med parmesan, fransk potatissallad, couscoussallad med fetaost, vitlöksmarinerade oliver, chili- och vitlöksmarinerade räkor, bröd, ost och kex.
Själv tyckte jag kycklingen, laxspetten och räkpajerna blev bäst. Här får du recepten om du vill prova på att göra dem någon gång:

Örtmarinerad kyckling med kall sås
4 port
4 kycklingfiléer

Marinad:
1 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 msk soja
1 msk farinsocker
1 msk blandade torkade örter (timjan, rosmarin, mejram)
½ tsk salt
Svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
Hackad persilja

Kall sås:
2 dl yoghurt eller crème fraiche
1 tsk fransk senap
4 tsk persillad

Blanda samtliga ingredienser till marinaden i dubbla plastpåsar. Lägg kycklingen i marinaden och marinera i minst 1 timme, gärna längre. Lägg filéerna i ugnsfast form tillsammans med marinaden och stek i ca 40 minuter i 200 grader. Skär upp filéerna i mindre bitar vid serveringen. Blanda samman den kalla såsen och servera till.

Laxspett med chili
10 port (30 spett)
1 kilo laxfilé
30 små träspett

Marinad:
½ dl rapsolja
2 röda chilifrukter
Saften av 5-6 limefrukter, ca 1 dl
1 tsk salt
1 msk strösocker

Skär fiskköttet i tunna skivor – 30 skivor. Trä upp laxbitarna på spetten och lägg dem i ett djupt fat eller bricka. Kärna ur och finhacka pepparn. Pressa saften ur limefrukterna. Rör ihop allt till marinaden tills sockret har lösts upp. Häll över laxspetten och låt stå i någon timme.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg över spetten i en långpanna utan marinaden. Ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter.

Små räkpajer
ca 12 st
Folieformar (typ muffins)
1 kyld smördegsplatta
1 ägg

Fyllning:
2 dl riven parmesanost
500 g oskalade räkor

Stanning:
3 äggulor
2 dl gräddfil
2 msk finhackad dill
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär ut 7-8 cm stora kvadrater ur smödegen (jag fick kavla ut degen lite för att den inte skulle bli för tjock). Lägg degen i formarna så att lite av kanterna hänger utanför. Pensla med uppvispat ägg. Skala räkorna och fördela dem och parmesanosten i formarna. Vispa ihop stanningen och häll i formarna. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader. Låt kallna och garnera innan servering med dillkvistar och ev med räkor.
I spent days preparing the food to the buffet and this is how the menu finally turned out:
Chicken marinated with herbs and dressing with persillade, spits with chili salmon, Italian ham and salami, small pies with prawns and parmesan cheese, couscous with feta cheese, French potato-salad, olives marinated in garlic, prawns marinated in chili and garlic, bread, cheese and biscuits.
I liked the chicken, the salmon and the small pies best and has written down the recipes - but only in Swedish, sorry.
Jag fick presenter och flera vackra blomsterbuketter, bl a de här två med gladiolus.
I got both presents and lovely flowers, like theese Gladioli.

3 kommentarer:

Lusthuset sa...

Grattis så här i förskott!! Det ser ju jättetrevligt ut och gott!! Skall testa kycklingreceptet. Ha nu en bra dag trots allt regn. Kram!!

Sara sa...

Ååh tack för tipsen :) Vad fantastiskt fint du ordnat.
Guben fyller 40 i september och vi tänkte allt fira då. Det blir partytält med altanvärmare.
Maten gör vi själva så det var verkligen som tänkt att jag skulle klicka in här via Trolda :)

Kramkram/Sara

Lily sa...

Tackar för senast! Maten var underbar!
Gladioulusen är ännu mer vacker nu när den slagit ut lite till..
kram Lily