Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

onsdag 2 november 2011

Lady Georgiana Spencer

Jag har nyligen läst boken Georgiana - En Ädel Engelskas Uppgång Och Fall av Amanda Foreman. Boken handlar om hertiginnan av Devonshire som levde på slutet av 1700-talet. På långt håll är hon släkt med prinsessan Diana men i rakt nedstigande led är hon anmoder till Sarah, hertiginnan av York. 

Hertigen av Devonshire
Georgiana var äldsta barnet i den adliga familjen Spencer och föddes år 1757. Redan som 17-åring giftes hon bort med hertigen av Devonshire, William Cavendish, som var nio år äldre. Deras personligheter var mycket olika: Georgiana var livlig och hade behov av att vara omtyckt medan hertigen var mer flegmatisk lagd. Olikheterna och kylan i äktenskapet drev Georgiana till ytterligheter i sällskapslivet. Hon kom att bli den tongivande i ”le bon ton” eller bara ”ton” som den högsta societeten kallades under den här perioden. Georgiana blev den som ledde modet och höll de största och mest påkostade festerna i palatset Devonshire House i London. Hon och hennes väninnor lät sig kammas i gigantiska hårfrisyrer och lät pryda dem med allt från fåglar till skepp med segel.
Georgiana vistades också vid franska hovet och blev god vän med drottning Marie-Antoinette och hennes hovdamer. Men trots de sociala framgångarna blev inte Georgiana lycklig. Hennes främsta uppgift som hertiginna var att säkra arvslinjen genom att föda en son. Genom åren kom hon att få flera missfall.

I societeten var kortspel högsta mode och många spelade bort förmögenheter. Georgiana blev snabbt spelberoende och gång på gång förlorade hon enorma belopp. Genom krångliga penningtransaktioner och lån lyckades hon hålla fasaden uppe men kom leva med pressen av skulder under hela sitt liv. Några gånger erkände hon en del av sina skulder för hertigen men ingen lär ha haft full kontroll över alla pengar som hon var skyldig. 
Charles James Fox
I tjugoårsåldern mötte Georgiana den engelska politikern Charles James Fox som tände ett brinnande intresse för politik hos den tidigare ganska omedvetna societetsdamen. Georgiana blev en ledande person i whig-partiet och i valkampanjerna. Eftersom hon var kvinna blev hon offer för skvaller och förtal, i tidningar och pamfletter beskrevs hur hon lovade ut kyssar till röstberättigade om de röstade på Fox. Georgiana hade sinne för politik och förblev viktigt för whig-partiet livet ut. Om hon varit man hade hon kunnat vara politiker men nu fick hon använda sitt inflytande på annat sätt. 
Bess och Georgiana
I sin önskan att bli älskad kom Georgiana att knyta många vänskapsband, både med män som med kvinnor. Hennes relation med lady Elizabeth Foster, kallad Bess, blev invecklad då även hertigen blev betagen av Bess. Trots att lady Spencer, Georgianas mor, avskydde Bess och försökte få Georgiana att bryta med henne, kom Bess, Georgiana och hertigen att leva i ett ménage à trois i över tjugo år.

Efter nio års äktenskap fick Georgiana sitt första barn, en flicka som döptes efter sin mamma och som fick smeknamnet Lilla G. Två år senare kom nästa dotter, döpt efter Georgianas syster Harriet. Sonen William George föddes först 1790. Nu hade Georgiana äntligen uppfyllt mannens och släktens krav på en arvinge till släkten Cavendish. Ironiskt nog kom inte William George att gifta sig och när han dog år 1858 gick titeln och ägorna vidare till en kusin. 
Georgiana och Lilla G
Inom societeten såg man mellan fingrarna på utomäktenskapliga förbindelser så länge man var diskret. Om hustrun uppfyllt sin plikt och gett mannen en arvinge, var det acceptabelt att ha en kärleksaffär vid sidan om. Det verkar ha myllrat av barn som dessa förbindelser resulterade i. Oftast blev barnen väl omhändertagna även om de inte fick växa upp tillsammans med sina föräldrar. En del fick namn och titlar som härstammade från släktens utkanter och många döttrar blev bortgifta med stor hemgift. Hertigen själv hade en dotter, Charlotte, redan när han gifte sig med Georgiana. Senare fick han två barn med Bess, dessa föddes i ”hemlighet” men kom senare att föras till familjegodset Chatsworth där de växte upp tillsammans med sina halvsyskon. Georgianas syster Harriet fick två utomäktenskapliga barn förutom sina fyra inom äktenskapet. Hennes älskare var lord Granville Leveson-Gower, politiker och diplomat, och han gifte sig så småningom med Georgianas dotter Harriet, systerdotter till älskarinnan. Vilka komplicerade familjeförhållanden!

Georgiana själv mötte sitt livs stora kärlek i Charles Grey, earl Grey, senare premiärminister. Deras förhållande resulterade i dottern Eliza Courtney, född 1792. Eliza adopterades av Greys föräldrar och lärde känna Georgiana som sin gudmor. Eliza gifte in sig i släkten Ellice och genom henne går släkttråden till Sarah, hertiginnan av York.

En allvarlig ögoninfektion som ledde till försämrad syn och att ena ögonlocken hängde, fick Georgiana att dra sig tillbaka från offentligheten. Men när Lilla G skulle göra sin debut inom societeten, trädde hon fram igen. Men hennes hälsa var försämrad och hon led av många krämpor. År 1806 avled hon i sviterna av gulsot, 49 år gammal. Tre år senare gifte hertigen sig med Bess som nu blev den nya hertiginnan av Devonshire.  
Georgiana beskrivs som ödmjuk trots sin samhällsställning. Hon var intelligent, livlig och ömsint. Genom århundraden talar en ganska modern kvinna till oss via hennes stora brevväxling som finns bevarad och som utgör grunden för Amanda Foremans bok.

Om du vill veta mer om Georgiana kan du förutom läsa boken även se filmen The Duchess med Keira Knightley från 2008.

This is post about lady Georgiana Spencer, the Duchess of Devonshire. Sorry, I have not had the time to translate it into English but you can use Google translator.

4 kommentarer:

Windlost sa...

What beautiful images! I love those romantic times - ahhh, to be wealthy and beautiful in those days! :D

xo Terri

Elisabeth sa...

Vilken intressant historia.Det som fascinerar är också hur man såg på utomäktenskapliga förbindelser. Bara något århundrade senare var det ju ytterst skamligt. Tänker också på filmen Marie-Antoinette som jag varmt rekommenderar om du inte sett den.

Pirjo Oinonen sa...

Jag gillar alla såna historiska filmer t.e.x Natten i warselies där Marie-Antoinette var i filmen på 90-talet och senare gjorde man en till film på 2000-talet, filmen hette Marie-Antoinette och sett Napoleon och Peter Den Store!

Pirjo Oinonen sa...

Jag såg filmen 2 gånger, stackars Georgiana!