Välkommen - Welcome

Känn dig varmt välkommen hit. Om du vill får du gärna lämna en kommentar. Jag hoppas att du kommer att trivas här.
Om du vill använda någon av mina bilder, var vänlig kontakta mig.

You are very welcome to my blog. Feel free to leave a comment. I hope you will enjoy your visit.
If you want to use any of my photos, please contact me.

söndag 8 december 2013

Betraktaren

 
En av de bästa deckarna jag läst i år är Betraktaren av Belinda Bauer. Det är en gastkramande berättelse vilket gör att man har svårt att lägga sig ifrån boken. Och när man väl gör det, kan man ändå inte släppa historien utan den mal på inne i huvudet. Egentligen är det två parallella berättelser:
 
I den första historien får vi följa med in i huvudet på en patient som ligger i koma. Vi får veta vilken förtvivlan han känner när han inte kan kommunicera med omvärlden trots att han själv förnimmer vad som händer runt omkring honom.
 
I den andra historien är det en ung kille med Asperger syndrom som är huvudperson, Patrick. Hans far dog när han var liten och sedan dess har Patrick ett behov av att veta vad döden egentligen innebär. Det börjar med att han släpar hem döda djur för att dissekera dem men han hittar inte svaren på sina frågor. Därför anmäler han sig till en universitetskurs i anatomi och tar ett stort steg att flytta hemifrån och klara sig utan sin mamma. Han har svårt för sociala kontakter och mår egentligen bäst när han tar långa cykelturer, men han måste lära sig att umgås både med andra studenter och lärare.
 
Anatomilektionerna är utförligt beskrivna och ibland önskar man att man inte behövde ta del av alla detaljer. Men det är under dessa lektioner som Patrick så småningom börjar inse att det är något som inte stämmer. Han misstankar leder in honom på en väg som verkar gå mot katastrof och dessutom upptäcker han att det är något fel på hans egen familjs historia.
 
Den största behållningen av boken är porträttet av Patrick och hans aviga charm. Det blir en del missförstånd och några saker blir bara helt fel, men trots allt visar Patrick att han kan stå på egna ben.

3 kommentarer:

Vitt hus med svarta knutar sa...

Tack för boktipset! Handlingen låter verkligen spännande och jag gillar författare som kan skapa bra karaktärer/har ett intressant persongalleri i sina böcker. Kika in hos mig, du har något att hämta hos mig om du vill!
Kram,
Regina

NinaH sa...

Låter verkligen intressant! Alltid trevligt med tips på nya böcker o författare! ;-)

aagkro sa...

God julehøytid.:) Godt boktips.Hilsen Hege.